Apáink nyomán2020. február 20. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/9029_0_300.jpgA Lázár Ervin Programban vett részt a Vasvár Úti Általános Iskola teljes nyolcadik évfolyama. A fiatalok a Hagyományok Házában megismerkedhettek a Kárpát-medencei népszokásokkal. A tanulók nagy része korábban nem rendelkezett előismeretekkel a témával kapcsolatban, így sok új információt szerezhettek.

A Vasvár Úti Általános Iskolából közel száz tanuló utazott el a fővárosba, ahol a Hagyományok Házába látogattak el. A fiatalok csoportokra bontva különböző termekben, egymástól eltérő foglalkozásokon vehettek részt.

„A Lázár Ervin program keretében vittük fel a nyolcadik évfolyamosokat. A Magyar Állami Népi Együttes kiemelkedő művészei bevezették a gyerekeket a népművészet, a néptánc, népzene és a népmese világába. Bemutatták a Kárpát-medencei népi hagyományokat és kultúrát” - mondta Szemán Kitti, a Vasvár Úti Általános Iskola pedagógusa.

A Lázár Ervin Program célja, hogy minden általános iskolás számára biztosítsák, hogy eljuthassanak kulturális intézményekbe. Az ötletgazdák szerint fontos, hogy a diákok tanórákon kívül is játszva, szórakozva szerezhessenek új ismereteket. A népi hagyományok őrzése egyébként talán még sosem volt olyan fontos, mint manapság. Ha nem vigyázunk rá, egyik napról a másikra tűnnek el szokások, ezzel pedig kultúránk válik szegényebbé.

„Szinte semennyi előképzettségem nem volt a témával kapcsolatban. Szerintem jó volt” - nyilatkozta Eke István, a Vasvár Úti Általános Iskola tanulója.

„Nagyon jól éreztem magam. Mikor sétálunk a Hagyományok Házában készítettem fotókat, tehát nekem nagyon tetszett. Nagyon érdekes volt az egész előadás. Táncoltunk is egy kis néptáncot. Egy hölgy mondott nekünk egy mesét, az is nagyon érdekes volt. Szerintem mindenki nagyon jól érezte magát, és jó lehetőség volt egy kicsit kimozdultunk az iskolából. Jó program volt” - fogalmazott Csrefkó Ajna, a Vasvár Úti Általános Iskola tanulója.

A diákok jól szórakoztak, miközben közösen nézték meg a foglalkozáson készült felvételeket. A program apropóján egyébként színházba, tánc- vagy cirkuszi előadásokra, őshonos állatok bemutatóhelyeire is eljuthatnak az általános iskolások. Erre a kormány idén 6 milliárd, 2020-tól beépülő jelleggel évente 5,5 milliárd forintot szán.

Vissza