Lángolt a hegyoldal (képgalériával)2020. február 19. (szerda) 19:00 - Városnews/9026_0_300.jpgTűzesethez riasztották az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársait tegnap délután. A lángok Tábla városrész mögötti hegyoldalakon pusztítottak, amik csaknem a lakóházakat is elérték. Térségünkben jellemző a külterületek égetése, ami a levegőminőség romlásához is nagymértékben hozzájárul.

Siralmas látvány fogadta tegnap délután a Táblában élőket, illetve azokat, akik a környéken tartózkodtak. Évek óta megfigyelhető, hogy a tavasz közeledtével lángolnak a hegyoldalak, melyeknek eloltása nem kis feladatot jelent a helyi tűzoltóknak. Nem ritka, hogy egyszerre több helyre is riasztják őket. Tavaly is történt égetés ezen a területen, akkor egy csemetekert fái váltak a tűz martalékává, óriási kárt okozva a terület tulajdonosainak.

„Tehát arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy itt minden évben begyújtják ezt a füves területet. És az a helyzet, hogy volt itt a Mihalóczkiéknak kilenc hektár csemeteültetvény, az mind kiégett. Ez évről-évre, már öt éve ez így működik. Nekem van itt ez a kert, itt ezt az akácfaoszlopokat, amit esetleg lehet látni, ezt ide feltettem, vadhálót, be ne jöjjenek ide az őzek. És akkor teljesen eddig be szokott jönni mindig a tűz. Már muszáj voltam két méter tűzsávot csinálni. De még a szomszéd házaknál is bemegy a tűz, és akkor teljesen, szinte már a lakóépület is veszélyben van” - mondta Oláh Bertalan.

Az esettel kapcsolatban feltételezhető, hogy szándékos gyújtogatásról van szó. A korábbi években előfordult, hogy szemtanúk is voltak, akiknek az elkövetők lakóhelyéről is voltak információik. A hatóságok azonban csak akkor tudnak eljárást indítani, ha a cselekményt videófelvétel is bizonyítja. Tegnap összesen három száraz fű káresethez vonultak ki a lánglovagok, ami a tavaszi időszakhoz képest nem számít kiemelkedőnek.

„A tegnapi napon, ahogy már az elmúlt néhány napban, egy-két hétben megszokhattuk, a tűzoltók szárazfű-tűzhöz vonultak. A Tábla hegyen egy viszonylag nagy egybefüggő terület, egy tíz hektár körüli, száraz fűvel borított terület égett le. Sajnos a tűz érintett egy egész komoly részen fiatalost, vagy csemetés kertet is. A kollégáink kézi szerszámokkal avatkoztak be, ahogy az ilyen káreseteknél jellemzően szokásos” - nyilatkozta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a lakosoknak kötelességük és érdekük is a kerítés körüli terület tisztán tartása, a fű lekaszálása. Így ugyanis elkerülhető, hogy ilyen esetekben a lángok akár a lakóingatlanukat, vagy egyéb épületeket elérjenek. A gyújtogatók húsz ezer forinttól, akár három millió forintig terjedő bírsággal is sújthatók, amennyiben tetten érik őket.


026_0_t 026_1_t 026_2_t 026_3_t
026_4_t 026_5_t
Vissza