Szakmai vizsgák (képgalériával)2020. február 19. (szerda) 19:00 - Oktatásnews/9024_0_300.jpgMellék-szakképesítési vizsgák zajlanak az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Szakgimnáziumában. Ennek lényege, hogy a 12. évfolyamon tanuló diákok már az érettségi bizonyítvány megszerzése előtt szakmát kaphatnak. Idén az intézményben ez két ágazatot érint.

Irodai informatikus és PLC programozó mellék-szakképesítési vizsgákat tehetnek azok a diákok, akik még 10. évfolyamosként erről döntöttek. Szakmai bizonyítványukat azonban nem most, hanem a sikeres érettségi vizsgákat követően kapják majd meg, hiszen az feltétele a képesítés megszerzésének. A diákok ezen kívül speciális tanterv alapján folytatják tanulmányaikat.

„A mellék-szakképesítés, én úgy gondolom, hogy meglehetősen új fogalom, és sokak számára ismeretlen talán. Ez a 2016-ban indult szakgimnáziumi rendszerben vált lehetővé a most már negyedik évfolyamon is tanuló diákok számára. A lényeg az, hogy az érettségi évében, de a 12. évfolyam első félévét követő februári, márciusi vizsgaidőszakban tehetnek nálunk - két ágazatot érint ez az idén – mellék-szakképesítésből vizsgát” - nyilatkozta Deklava Mariann, az Ózdi SZC Bródy Imre Szakgimnáziumának tagintézmény-vezetője.

A villamos ipari-, illetve az elektronikai ágazathoz kapcsolódik a PLC programozó mellék-szakképesítés, amelynek segítségével a diákok jól elboldogulnak majd az automatizált ipari folyamatok, illetve a robottechnika szinte minden területén. Így ők, az iskola elvégzése után már sikeresen helyezkedhetnek el a munkaerő-piacon.

„PLC programozóként szeretnék elhelyezkedni, illetve nem gondolkodtam továbbtanulásban, csak itt az egy éves technikumban” - mondta Szögedi Bence, a Ózdi SZC Bródy Imre Szakgimnáziumának tanulója.

Az informatikai ágazathoz kapcsolódik az irodai informatikus mellék-szakképesítés, amelynek megszerzésével a diákok például szoftverfejlesztőként, IT mentorként, gazdasági-, illetve műszak informatikusként, ezen kívül informatikai rendszer üzemeltetőként is tevékenykedhetnek majd. Sokan pedig már most azon gondolkodnak, hogy a felsőoktatásban mélyítenék el itt megszerzett tudásukat.

„Szeretnék továbbtanulni, igen. Már be is adtam a jelentkezésemet a Miskolci Egyetemre. Remélem, felvesznek, és igen, ebben a szakirányban szeretnék továbbtanulni” - fogalmazott Bari László, az Ózdi SZC Bródy Imre Szakgimnáziumának tanulója.

Az iskolában három éve egészségügyi ágazati képzés is folyik. Így, az itt tanuló, jelenleg 11. évfolyamos diákok is szeretnék megszerezni a mellék-szakképesítést. Ennek vizsgái után általános ápolási-, illetve egészségügyi asszisztensként helyezkedhetnek majd el.


024_0_t 024_1_t 024_2_t 024_3_t
024_4_t 024_5_t 024_6_t 024_7_t
024_8_t 024_9_t 024_10_t 024_11_t
024_12_t
Vissza