Véradás a SZIKSZI-ben (képgalériával)2020. február 18. (kedd) 19:00 - Egészségnews/9018_0_300.jpgVéradást tartottak a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban. Az oktatási intézmény és a Vöröskereszt évek óta tartó együttműködésének köszönhetően a program a konkrét segítségnyújtáson túl a fiatal generáció szemléletformálásában is aktív szerepet játszik.

Diákok és pedagógusok is sorban álltak azért, hogy vért adhassanak, ezzel segítve beteg embertársaikon. Az eseményt nem először szervezik már meg, így sokakat nem ér meglepetésként, amikor a tavasz közeledtével a Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai megjelennek az intézményben. A SZIKSZI tanárai és diákjai számára kiemelten fontos a rászorulók megsegítése, a másokra való odafigyelés, ezért a véradás évek óta töretlen sikernek örvend.

„A SZIKSZI-s véradás már régi múltra tekint vissza, körülbelül olyan 3-5 évre visszamenőleg. Elsősorban mi kerestük meg őket, hogy lehetne a SZIKSZI-ben véradás, s utána pedig ők is felkerestek minket, hogy ezt a véradásos motivációt szeretnék itt is, hogy megmaradjon a SZIKSZI-ben, és hogy több éves múltja legyen a véradásnak. Leginkább a diákok szoktak eljönni, olyan 20 fő átlagban, 25, mindig változó, de ez a 20 fő átlagban mindig meg szokott jelenni. És nagyon örülünk, hogy a diákok és a tanárok is a véradás ügyéhez kapcsolódnak” - mondta Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt ózdi szervezetének területi munkatársa.

A résztvevők közt többen is voltak olyanok, akik ifjú koruk ellenére már nem először adtak vért. Kiemelten fontos, hogy az oktatási intézmény, akár egyéb más szervezetekkel együttműködve minél több lehetőséget biztosítson a segítségnyújtásra a fiataloknak.

„Körülbelül egy éve kezdtem el ezzel a véradással foglalkozni, és időt szánni rá, hogy sorban állok, és hogy vért adhassak, mert ezzel több életet meg tudok menteni. Második alkalom, hogy én most itt vagyok, és a véremet áldozom más életének megmentésére” - nyilatkozta Veres Adonisz, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulója.

A közösségi oldalak szerepe ilyenkor sem elhanyagolható, hiszen sok, betegséggel küzdő ember választja a segítségkérésnek ezt a módját. Így, aki tud, akár célzottan, egy konkrét személy számára is adhat vért.

„Hát általában is fontosnak tartom, de most jelenleg irányított véradáson veszek részt, ugyanis láttam médiafelületeken, hogy szüksége van egy személynek vérre, és ha már azonos a vércsoportunk, és tudok segíteni, akkor segítek nagyon szívesen” - hangsúlyozta Verbőczi Marcella Valentina, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulója.

Véradásra idén természetesen többször is lesz még lehetőség, hiszen a Vöröskereszt ózdi szervezetének munkatársai folyamatosan várják a megkereséseket, akár további oktatási intézményektől, akár cégektől, vállalkozásoktól. Akik azonban ragaszkodnak a már megszokott időponthoz és helyszínhez, február utolsó szerdáján jelentkezhetnek donornak a Civil Házban. 


018_0_t 018_1_t 018_2_t 018_3_t
018_4_t 018_5_t
Vissza