Nemes cselekedet (képgalériával)2020. február 14. (péntek) 19:00 - Városnews/9012_0_300.jpgSzív alakú kupakgyűjtőt helyeztek ki ma a Városközpontban. Az ötlet Zsuponyó Anett területi képviselőben fogalmazódott meg. A jó ügyhöz csatlakozott az Ózdi Városüzemeltető Intézmény és egy helyi vállalkozó is. A nem mindennapi tárolóba ma a Vasvár Úti Általános Iskola diákjai dobálták a kis műanyagokat, de ezt bárki megteheti. A tároló tartalmával időről időre beteg gyerekeken szeretnének segíteni.

Pet-palackok kupakjaival megtelt szatyrok sorakoztak a Városközpont egyik műszakicikk-áruháza mellett. Ózdon szinte már hagyománya van a kupakgyűjtésnek. Ma délelőtt egy szív alakú tárolót helyeztek ki a Vasvár úton, amelybe bárki beledobhatja a feleslegessé vált műanyagokat. Az ötlet nem egyedülálló, országszerte találkozhatunk hasonló lehetőségekkel. Zsuponyó Anett azt mondja, a gondolat már tavaly megfogalmazódott benne. Az ügyben az Ózdi Városüzemeltető Intézményen kívül más is mellé állt.

„2019 augusztusában az egyik közösségi oldalon láttam meg, hogy több nagy városban is kihelyeztek kupakgyűjtő edényeket. Megtetszett az ötlet, felmértem a helyzetet. A lakosság visszajelzése az volt, hogy Ózd városába is szerettek volna ilyet. Egy helyi vállalkozó csatlakozott az ötletemhez, így ő ezt támogatásban biztosította számunkra” - nyilatkozta Zsuponyó Anett, területi képviselő.

A terület képviselője védőnőként a beteg gyermekek megsegítését kiemelt feladatának tartja, ezeket a műanyagokat is jótékony célra gyűjtik. Elsőként a Vasvár Úti Általános Iskola maroknyi csapata dobálta szorgalmasan a kupakokat, szinte félig meg is telt a fémből készült tároló. Akciót hirdettek náluk, ez a mennyiség mindössze három nap alatt gyűlt össze.

„Az iskolánk fontosnak tartja azt, hogy a gyerekek környezettudatosságra való nevelését minél hamarabb elkezdjük, a szelektív hulladékgyűjtés is ide tartozik, a fenntarthatóságra nevelés is nagyon fontos szerintem a gyerekek számára. A gyerekek nagyon szeretik ezeket a dolgokat, nagyon szívesen válogatják, gyűjtik szelektíven a szemetet, és tudják is hogy miről van szó. Reméljük, hogy ez felnőtt korukban is pozitív példa marad” - mondta Maruzsi Henrietta, a Vasvár Úti Általános Iskola pedagógusa.

Rónai Virgínia, az intézmény hatodik osztályos tanulója számos programon vett már részt, többek között szemétgyűjtési akcióhoz is csatlakozott, valamint korábban is és most is gyűjtött kupakokat. Lényeges szempont nála a környezetvédelem.

„Nekünk ez fontos, hogy a Földet ne szennyezzük és a kupakokkal se szennyezzük. Fontos, hogy még sokáig éljünk ezen a Földön, és hogy legyen tiszta a Föld” - hangsúlyozta Rónai Virgínia, a Vasvár Úti Általános Iskola tanulója.

A terület képviselője elmondta, hogy már most többen megkeresték ezzel kapcsolatban, például Egerből és Miskolcról is igényt tartanak a tároló tartalmára, olyan érdeklődők, akik vállalnák a szállítást is. Nemrég számoltunk be róla, hogy a SZIKSZI diákjai is hasonlóan törekednek a környezetvédelemre. Az intézménybe pár héttel ezelőtt kihelyezett szintén szív alakú edény mára megtelt, és időközben gazdája is akadt. A jövő héten Berentére szállítják. Az abból befolyt összeg egy halmozottan sérült kisfiú rehabilitációját szolgálja majd.


012_0_t 012_1_t 012_2_t 012_3_t
012_4_t 012_5_t 012_6_t 012_7_t
012_8_t 012_9_t
Vissza