Hogyan tovább? (képgalériával)2020. február 13. (csütörtök) 19:00 - Városnews/9008_0_300.jpgTovábbra is fegyelmezettséget vár az ABB dolgozóitól. Információink szerint a cég munkavállalóitól együttműködést kért. Hogy hogyan és milyen módon, azt egy tájékoztató kiadványon is a rendelkezésükre bocsátották. Az érintettek egy része bizakodik a jövőt illetően, mások nem számítanak semmi jóra. Ma a képviselő-testületi ülésen napirend előtti felszólalásokban is érintették a kialakult helyzetet.

Az ABB dolgozói közül a legtöbben szót váltanak velünk, de riportot nem szeretnének adni. Azt mondják: ezt most nem lehet. Azért sok információt megosztanak. Például, hogy már hónapokkal ezelőtt érezhető volt, hogy bezárnak, hiszen erre utalt minden jel, az elmúlt időszakban gyárrészlegeket számoltak fel, és berendezéseket szállítottak el az ózdi üzemből. Egyikük mégis mikrofon elé állt, persze arcát és hangját nem vállalta. Elmondta, hogy a minap kaptak egy szórólapot amelyen fel volt vázolva, hogy a jövőben hogyan és milyen módon várják tőlük a munkavégzést. Olyan információk szerepelnek rajta, hogy mi várhat rájuk egy esetleges sztrájk bekövetkezésekor, de az is le volt írva, hogy a vállalat mi mindenben igyekszik majd a munkavállalóik segítségére lenni, például referencia levelet írnak nekik, illetve kilátásba helyezték más magyarországi telephelyükön való elhelyezkedés lehetőségét is.

„Jelenleg három éve dolgozok náluk, időközben vettünk fel több hitelt, áruhitelt, személyi kölcsönt, amelyet fizetnünk kellene, nehéz lesz, ha megszűnik ez a munkaviszony. Jelenleg azt sem tudjuk pontosan, hogy meddig fog tartani. Munkaerő-kölcsönző cégnél vagyunk, náluk bármikor megtörténhet az, hogy már nem enged be a kártya. Ezáltal nem tudjuk, hogy mi lesz velünk” - mondta az egyik dolgozó.

Az érintett hozzátette, hogy többen külföldi munkavállalásról beszélgetnek a sorok között, a nyugdíjhoz közel álló korosztálynak pedig fogalma sincs mit tehetne. Bár január 27-én pletyka szinten már volt róla szó, hogy bezár az ABB ózdi üzeme, a cég vezetése mintegy 20 perccel a hivatalos bejelentés előtt jelezte az önkormányzat felé, hogy mire készülnek. Ezt követően felbolydult a város. Dr. Csuzda Gábor a Fidesz- KDNP frakcióvezetője fogalmazott így a mai képviselő-testületi ülésen napirend előtti felszólalásában. A politikus visszatekintett a gyár városunkba való érkezésének körülményeire és kiemelte, hogy 1998-ban a General Electric idetelepülését kiemelt kormányzati támogatással segítették, valamint elmondta azt is, hogy Magyarország Kormányának segítségére most is számíthatnak az ózdi emberek.

„Országos szinten már megkezdődtek a tárgyalások olyan cégek vezetőivel, akik bővíteni, fejleszteni szeretnék kapacitásukat, és jelenleg megfelelő helyszínt keresnek beruházásaikhoz. Mindenki azon dolgozik, hogy itt helyben lehessen megoldást találni. Ez az a kérdés, amelyben egyetértünk polgármester úrral, hogy itt helyben kell megoldást találni a kialakult helyzetre és az ózdi, Ózd környéki munkavállalóknak ne kelljen másik városba menniük dolgozni nap mint nap” - fogalmazott dr. Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Hozzátette, hogy az önkormányzatnak nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a helyi gazdaság megerősítésére. Janiczak Dávid felszólalásában arról beszélt, hogy az ABB üzletpolitikája miatt hagyja el a várost és nem az önkormányzat miatt. Véleménye szerint a cél most az, hogy közösen keressenek és találjanak megoldást.

„Úgy gondolom, hogy ebben a jelenlegi helyzetben megválasztott vezetőnek semelyik oldalon nincs hibája, sem a Fidesz-KDNP oldalán, sem Riz Gábornak, sem a kormányzatnak, sem a városvezetésnek nincs felelőssége abban, hogy ez a cég itt hagyja Magyarországot és ezzel együtt Ózdot is. Nekünk egyetlen egy felelősségünk van, az viszont mindent felülír, de különösen a pártpolitikát. A mi felelősségünk az, hogy pártpolitikát kívül hagyva tudjunk közösen dolgozni az ózdi családok jövőjéért és városunk jövőjéért” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Ami biztos, hogy holnap az Innovációs és Technológiai Minisztérium bejelentése szerint Palkovics László miniszter városunkba érkezik, valamint Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár is ide látogat a kialakult helyzet mielőbbi rendezése érdekében.


008_0_t 008_1_t 008_2_t 008_3_t
008_4_t
Vissza