Túrnak a disznók (képgalériával)2020. február 13. (csütörtök) 19:00 - Városnews/9006_0_300.jpgNagy problémákat okoznak városszerte a vaddisznók, gyakori eset, hogy túrásukkal találkozhatunk az erdőkhöz közeli részeken. A Hossó utca végén található temető is tele van az állatokra utaló nyomokkal, és a sírok díszítésének egy részét is megrongálták. Az eset kapcsán megkérdeztünk egy vadászt is, aki elmondta, hogy hosszas folyamat, míg a lakott területhez közel beavatkozhatnak.

Visszatérő problémának számít városunkban a vaddisznók jelenléte. Például tavaly márciusban közvetlenül a városközpontban jelent meg egy konda. A napokban pedig egy nő posztolt fotókat az egyik legnagyobb közösségi oldalra. Jól látszik, hogy számtalan túrás van a területen és még a sírokat is megrongálták az élelmet kereső állatok. Ilyen helyzetekben gyakorta emlegetik a vadászokat. Lezák Sándor szerint igen kényes helyzetről van szó, hiszen hosszas folyamat, míg a lakott területhez közel beavatkozhatnak.

„Lakott területtől háromszáz méterre a vadászat gyakorlása elég komoly engedélyeket igényel, és nem egyszerű a balesetveszély miatt. Ha valaki kiül vadászni sötétedés után lakott terület mellett, ha illetéktelen faeltulajdonítás történik az nem lámpával jár. Ha csörög-zörög az elkövető van rá esély, hogy a vadász eltalálja, ezért a vadászat engedélyeztetése nagyon bonyolult az említett távolságon belül” - mondta Lezák Sándor, vadász.

A vaddisznók rendkívül jó szaglással rendelkeznek, akár harminc centiméterrel a föld alatt is képesek kiszagolni az eleséget. Ilyenkor csigákat, gumókat és egyéb apró állatokat keresnek. Most van a nőstények ellési időszaka, így még inkább jellemző a fehérjedús táplálkozás.

Lényeges az emberek megfelelő magatartásának kialakítása, ugyanis ha etetik az állatokat, azok könnyedén odaszoknak a lakóövezetbe. Emellett azt is fontos tudni, hogy a vaddisznók ok nélkül nem támadják meg az embereket, csak abban az esetben, ha veszély fenyegeti őket vagy sarokba vannak szorítva.

Az egyik leghatékonyabb módszer a védekezésre a megfelelő minőségű kerítés kiépítése, de léteznek hang-és szagalapú vadriasztók is. A jó idő hatására várhatóan hamarosan beindul az élet a gazdasági területeken, így csökken az állatok jelenléte a lakott részekhez közel.


006_0_t 006_1_t 006_2_t 006_3_t
006_4_t 006_5_t
Vissza