Tanácskozás a jövőről (képgalériával)2020. február 12. (szerda) 19:00 - Városnews/9003_0_300.jpgRendkívüli megbeszélést tartott ma délelőtt a városvezetés az illetékesekkel az ABB bezárásának ügyében. A vállalat tegnap jelentette be, hogy december 31-ig teljesen és véglegesen megszünteti a termelést ózdi üzemében, az elbocsátások pedig már nyáron elkezdődnek. Ez összességében mintegy 1200 dolgozót és családjukat érinti közvetlenül, de hatása számos más területen is érezhető lesz.

A kialakult helyzetet Janiczak Dávid polgármester, Farkas Péter Barnabás alpolgármester és dr. Almási Csaba jegyző az ABB vezetőségével, valamint a szakszervezet, a Járási Hivatal és a munkaügyi központ képviselőivel elemezte. Az egyeztetésen elhangzott, hogy a beszállítókat jelen pillanatban nem érinti a döntés, ők az ABB más, európai üzemeivel továbbra is együtt tudnak működni. A városvezetés célja ugyanakkor, hogy a munkájukat elvesztő dolgozók foglalkoztatását helyben tudják megoldani. Janiczak Dávid ezzel kapcsolatban a pénteken városunkba érkező Palkovics László technológiai és innovációs miniszter meglátásait is várja, hogy esetlegesen milyen kormányzati segítségre számíthat a város.

„A dolgozók munkába lépése a legfontosabb számunkra, hogy amikor megszűnik a munkahelyük, legyen utána lehetőségük. A Járási Hivatal vezetője kifejtette, hogy hatalmas igény van munkaerőre. Sajnos nem Ózdon, hanem a környező településeken, a megyében és a megyehatáron túl is. Ezt az ABB is megerősítette, azt mondták, több érdeklődést is kaptak más foglalkoztatóktól. Ezzel az a nagy probléma, hogy jelenleg a munkaerő mobilitásában gondolkodnak ezek a foglalkoztatók, és szeretnék magukhoz csábítani a felszabaduló munkaerőt. Nekünk viszont az a prioritás, hogy itt, Ózdon oldjuk meg a problémát” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.


003_0_t 003_1_t 003_2_t 003_3_t
003_4_t
Vissza