Megszűnő munkahelyek (képgalériával)2020. február 11. (kedd) 19:00 - Városnews/9000_0_300.jpgMég idén bezárják az ABB ózdi üzemét. A vállalat a piaci kereslet csökkenésével indokolja a döntést, amely ugyanakkor több mint 1100 családot érint közvetlenül, de ennél is több embert hoz nehéz helyzetbe. Janiczak Dávid polgármester holnap reggelre rendkívüli egyeztetést kezdeményezett az ABB illetékeseivel, Riz Gábor országgyűlési képviselővel, valamint a Járási Hivatal és a munkaügyi központ vezetésével.

Év végéig minden dolgozóját elbocsátja, és bezárja ózdi üzemét az ABB. A döntést a piaci kereslet csökkenésével indokolják. A főként elektromos kismegszakítókat, áram-védőkapcsolókat és túláramvédelmi megszakítókat előállító gyár 2018-ban került a vállalat tulajdonába, a GE Industrial Solutions felvásárlásának részeként. Az ABB képviselői ma kora délután közölték a döntést a városvezetéssel egy rövid egyeztetésen. Janiczak Dávid úgy fogalmazott, többhetes titoktartás után sikerült ma tárgyalóasztalhoz ülni. A bezárás miatt számos család kerülhet nehéz helyzetbe, és annak más területekre is van közvetett hatása.

„Úgy gondolom, ez egy hatalmas veszteség Ózd városának. Mindannak a körülbelül 1150 munkavállalónak, aki jelenleg ott dolgozik, és családjuknak. Mind a város számára adóbevétel tekintetében, és még számos járulékos vesztesége lesz a városnak ezáltal. Azonnali hathatós segítségre van szükség, ahol politikai hovatartozástól függetlenül kell összefogni. Én ezért holnap kilenc órára, ide a tárgyalóterembe invitáltam Riz Gábor országgyűlési képviselő urat, Zsigray Árpádot, a Járási Hivatal vezetőjét, és Bárdos Gézát, a munkaügyi központ vezetőjét. Szintén itt lesz az ABB vezetősége. Ki kell dolgoznunk egy olyan módszert, aminek köszönhetően a következő évtől az itt maradó gyárat és infrastruktúrát esetleg egy befektető át tudja venni” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A hírre a térség országgyűlési képviselője közösségi oldalán reagált. Riz Gábort telefonon tudtuk elérni, megkeresésünkre elmondta: a cég vezetése váratlan helyzet elé állította a várost. Ugyanakkor hozzátette, az Innovációs és Technológiai Minisztérium prioritásként kezeli az ózdi emberek sorsát, a családok nem maradhatnak kenyér nélkül.

„Palkovics miniszter úrral és Bodó államtitkár úrral egyeztettem, és néztük meg, hogy melyek azok a lépések, amelyek ebben az ügyben a legfontosabb segítséget jelentik az ózdiak számára. Péntek délután itt lesz miniszter úr és államtitkár úr is vendégemként, és áttekintjük azt a helyzetet, amely a cég év végi bezárásával kialakul. Egyértelmű számunkra, hogy a foglalkoztatáspolitikai helyzetet meg kell oldanunk. Az ózdi embereknek kenyeret kell adni a kezébe, és segíteni kell abban, hogy helyben olyan cégek telepedjenek meg, vagy pedig a helyieket fejleszteni abba az irányba, hogy ezt a felszabaduló munkaerőt folyamatosan, ahogyan az elbocsátások történnek, föl tudja szívni” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

A vállalat tervei szerint 2020 végén áll majd le teljesen és véglegesen az ózdi üzem működése, de a létszámot már nyáron elkezdik csökkenteni. A mostani döntés nem befolyásolja a cég egyéb magyarországi tevékenységeit. Az ABB Magyarország szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a vevői igények változása miatt az ózdi gyár volumene folyamatosan csökken, és hamarosan elér egy olyan szintet, amikor már nem lehet gazdaságosan üzemeltetni. A bezárás után megmaradó néhány gyártósort más üzemekbe telepítik át.

A sajtóközleményben az áll: az ABB tisztában van azzal, hogy a döntés jelentősen befolyásolja ózdi munkatársaik és családjaik jövőjét. Ezért az érintett dolgozóknak a kötelezően előírtakon felül is igyekeznek majd támogatást nyújtani. A munkaügyi hivatallal együttműködve segítenék elhelyezkedésüket valamely másik magyarországi telephelyen, vagy a térség más vállalatainál.

A döntés hatására Janiczak Dávid polgármester rendkívüli egyeztetést kezdeményezett, amelyre az ABB illetékesein kívül meghívta Riz Gábor országgyűlési képviselőt, továbbá a Járási Hivatal és a munkaügyi központ vezetőit is. Pénteken pedig Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár is Ózdra érkezik, hogy a kialakult helyzetről tanácskozzanak.


000_0_t 000_1_t 000_2_t 000_3_t
000_4_t 000_5_t 000_6_t
Vissza