Állati károkozás (képgalériával)2020. február 7. (péntek) 19:00 - Városnews/8985_0_300.jpgNyestek okoztak kárt több autóban is az elmúlt hetek során. Az emlősök jellemzően a motortérben garázdálkodtak, ahol az elektromos vezetékeken kívül a gépháztető szigeteléseit is megrágták. A károkozás mértékétől függően az autó akár átmenetileg működésképtelenné is válhat.

Megrágott vezetékek, szétszedett szigetelések. Több autótulajdonost fogadta ez a látvány, miután felnyitotta gépjárműve motorháztetejét. A károkozónak ilyenkor ugyan már nyoma sem volt a helyszínen, de a rongálások jellegéből sejthető, hogy valószínűleg nyestről van szó. A téli időszakban ugyanis nem ritka, hogy a kistestű ragadozók a városban próbálnak maguknak meleg kuckót és élelmet találni, az előbbi célra pedig gyakran részesítik előnyben az autók motorterét.

„A minap szembesültünk azzal a problémával, hogy egy idegen lakó költözött az autónkba, mikor fel lett nyitva a motorháztető. És igazából közösségi portálon ezt nyilvánosan megosztottam, hogy így praktikákra voltunk kíváncsiak, hogy ki mit használt az úgymond elüldözésükre, és mióta ezt megosztottam, azóta többen is jelentkeztek a közvetlen lakókörnyezetünkből, hogy ez nem egyedi eset” - nyilatkozta Varga Viktória.

Az autósok sok mindent bevetnek annak érdekében, hogy távol tartsák az állatokat. Egyesek házi praktikákkal, így kutyaszőrrel és emberi hajjal is próbálkoznak. Ezek azonban valószínűleg nem jelentenek hathatós védelmet ellenük.

„Ellenük védekezni többféleképpen is lehet. A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás az az, hogy vannak olyan kifejezetten nyestriasztónak, illetve rágcsálóriasztónak nevezett spray-k, amiket a motortérbe befújva tudunk védekezni az állatok ellen. Ezeknek az a tulajdonsága, hogy hát ugye egy darabig hatnak csupán. Tehát meg kell újítanunk általában ezeket a befújásokat. Célszerű őket a műanyag alkatrészekre, és olyan helyekre fújni, ahol valószínűleg a motor kevésbé melegszik, illetve a motorvédő burkolat filcrészére érdemes ezeket fölfújni” - mondta Gyárfás Gábor, a Kaiser Kft. műszaki vezetője.

A nyesteken kívül a patkányok is gyakran okoznak bosszúságot, hiszen ezek az állatok is megrághatnak vezetékeket, illetve kisebb műanyag alkatrészeket. Ellenük és a nyestek ellen próbálkozhatunk elektromos berendezésekkel is, amelyek folyamatos működésüknek köszönhetően hatékony megoldást jelenthetnek. Ezek kiválasztásánál azonban fontos, hogy minőségi terméket válasszunk, hiszen a silányabb eszközök hamar lemeríthetik az autók akkumulátorát.


985_0_t 985_1_t 985_2_t 985_3_t
985_4_t 985_5_t 985_6_t 985_7_t
Vissza