Bort kínáltak (képgalériával)2020. február 7. (péntek) 19:00 - Híreknews/8981_0_300.jpgPincelátogatáson vettek részt a Táblai Borverseny szervezői. Most Borsodbótán vendégeskedtek, és természetesen megkóstolták az egyik nevező borait. A program már jó ideje hagyományos része a verseny előkészületeinek: nagy szerepet játszik a jó barátságok kialakulásában, és a résztvevők borkészítéssel kapcsolatos tippeket, trükköket is megosztanak egymással.

A gazda, Bartus Lajos üdvözölte a Táblai Borverseny szervezőit borsodbótai pincéjénél. Ezek az alkalmak hagyományos részét képezik a versenyek előkészületeinek, idén pedig már negyvenkilencedszer mérik össze borkészítési tudományukat a helyi és környékbeli nevezők. Bartus Lajos kizárólag saját szőlőjét használja fel a nedűkhöz, mintegy tizenhatfélét, így fehér és vörösbort is kóstoltak a pincelátogatáson résztvevők. A tulajdonos azt is elárulta, hogy mi a jó bor titka.

„A hordók tisztán tartása nagyon lényeges. Ha rossz hordóba beleteszik a jó bort, azt el lehet dobni. Sokszor, amikor borversenyen is járunk, már meglátom a pohárban némelyiket, hát az már nem jó. Tisztán kell tartani az edényeket. Mint amikor az asszony mosogat otthon, nem mindegy, milyen vízben, hogy lötyköli-e, vagy szépen rendbe teszi az edényeket. Itt is a fahordók lényege, hogy tisztán legyenek. Akkor a bor biztos, hogy jó” - mondta Bartus Lajos, a Táblai Borverseny nevezője.

Így tehát hordóból lopóba, lopóból pohárba kerül a bor. A gazda és a vendégek ilyenkor azt is megbeszélik, hogy ki milyen szőlőből és hogyan készíti el a nedűt, emellett praktikákat is elleshetnek egymástól. Ezek az alkalmak az ízlelgetésen kívül természetesen a jó kapcsolatok kiépítésének alappillérei is, hiszen nem csak a bor kerül szóba: a résztvevők élettapasztalataikat is megosztják egymással.

„Azt hiszem, hogy ez egy nagyon jó helyzet ahhoz, hogy ismerkedjünk, hogy találkozzunk, hogy a szomszéd falvakba is elmegy a híre a mi negyvenkilencedik éve szervezett borversenyünknek. És ott megjelennek, eljönnek bótai emberek, eljönnek sajónémeti emberek” - nyilatkozta Medve József, a Táblai Borverseny főszervezője.

A szervezők így hívogatják a versenyre Ózd és a környék borkészítőit. Ezzel még nem ért véget az előkészületek sora, hiszen két hét múlva kolbászt töltenek: hagyományosan ez az étel kerül az asztalra a borversenyen, amelyet idén február 21-én rendeznek meg.


981_0_t 981_1_t 981_2_t 981_3_t
981_4_t 981_5_t 981_6_t 981_7_t
981_8_t 981_9_t 981_10_t 981_11_t
981_12_t 981_13_t 981_14_t 981_15_t
981_16_t 981_17_t 981_18_t 981_19_t
981_20_t 981_21_t
Vissza