Emelkedő lakbérek2020. február 5. (szerda) 19:00 - Városnews/8976_0_300.jpgFeltehetően emelkednek az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérleti díjai: az ennek felülvizsgálatára létrehozott bizottság huszonöt százalékos emelést javasol a képviselő-testületnek. Az intézkedésre azért van szükség, mert az elmúlt hozzávetőleg tíz évben nem igazították az árakat az inflációhoz.

Még decemberben került a képviselő-testület elé egy rendeletmódosítási javaslat, mely szerint jócskán megemelték volna az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérleti díjait. Végül a testület nem tárgyalta a napirendi pontot, azonban létrehozott egy ad-hoc bizottságot a díjak és a drágulás indokainak felülvizsgálatára. Az azóta eltelt egy hónapban a Kiss Sándor, dr. Csuzda Gábor és Váradi József alkotta grémium az eredeti elképzeléshez képest az emelés mérséklése mellett döntött, de mindenképpen szükségesnek érzik azt, hogy nagyobb összeg folyjon be az Ózdinvesthez a lakásállomány bővítésére. Az elmúlt 9-10 évben nem módosultak az árak, pedig az infláció és a lakáspiac drágulása azt indokolttá tette volna.

„Jelenleg ma az alaplakbéres ingatlanok, ha 50 négyzetméterre számolunk, 9900 Ft/hónap. Ha a licitlakásoknál, egy összkomfortos 50 négyzetméterre számolunk, akkor 16 300 Ft. Én azt gondolom, hogy az önkormányzat abban az esetben, hogyha nem emel, és nem kell elérni a piaci alapot, akkor a vagyonával nem jól gazdálkodik. Majdnem mondhatnám azt is, hogy hűtlen kezelést hajt végre” - mondta Kiss Sándor, bizottsági elnök.

A háromtagú bizottság megvizsgálta a kereslet-kínálati viszonyokat, valamint további szempontokat is figyelembe vett. Ennek eredményként most huszonöt százalékkal emelnék a díjakat, és egy második lépcsőben további drágulást javasolnának.

„A cégünknek ez egy nagy bevételkiesés, és nem arra szeretné a cég fordítani, hogy saját magának egyéb más tényezőket biztosítson, hanem ide szeretné visszaforgatni az Ózdinvest Kft., hiszen egyre több bérlakásra van igény a városban. Tavaly már önerőből sikerült neki kialakítani az Öregek-fiatalok Házában hét új önkormányzati bérlakást, az az épület lehetőséget ad még több bérlakás kialakítására, ehhez azonban neki bevételt is kell termelnie, és a várható emelés biztosítja majd azt összeget, aminek köszönhetően újabb bérlakásokat tud kialakítani” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Az állománybővítés enyhíthetné a városban jelentős méreteket öltő albérlethiányt. A bizottság a februári ülésen tárja majd a képviselő-testület elé a javaslatot. Ha számításaik beigazolódnak, akkor a rendeletmódosítás életbe lépését követően mintegy 15 millió forinttal több folyna be az Ózdinvest pénztárába.

Vissza