Véradók segítettek (képgalériával)2020. január 30. (csütörtök) 19:00 - Egészségnews/8954_0_300.jpgTöbben adtak vért idén januárban, mint tavaly ilyenkor Ózdon. Az év első véradását a Civil Házban tartották meg. A Magyar Vöröskereszt helyi szervezete által rendezett eseményre sokan ellátogattak, hogy ily módon nyújtsanak segítséget embertársaiknak. Az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy év elején általában kisebb az érdeklődés, mint a későbbi hónapokban. Ezért a szervezet most rendhagyó módon hirdette meg az eseményt.

„Add a véred, legyen ebben Ózd az első” - ezzel a felhívással invitálta a Magyar Vöröskereszt ózdi szervezete a véradókat. Az esemény abban tért el a korábbiaktól, hogy a lebonyolítók szerettek volna rekordot dönteni a januári hónapban. A területi munkatárs bízott benne, hogy a felhívás hatására többen látogatnak majd el a véradásra, mint tavaly ilyenkor.

„Ennek az lett volna a célja, mert azt tapasztaltuk, hogy januárban így megcsappan a véradó kedv, és reméltük, hogy ezzel, hogy rekordot állatunk, vagyis próbálunk rekordot állítani, kicsit több fő fog eljönni a megszokottnál, és egy olyan 60-70 főt el tudunk érni” - mondta Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt ózdi szervezetének területi munkatársa.

A szervezők azért is tartják fontosnak, hogy minél többen eljöjjenek vért adni, hiszen senki sem tudhatja, mikor történik velük, vagy családtagjukkal olyan probléma, mely miatt szükség lehet segítségre. Ezen kívül ilyen alkalmakkor az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai a jelentkezők állapotát is felmérik, amelyből szintén fontos információkhoz juthatnak egészségükkel kapcsolatban.

„Hasznos dolognak tartom, de ugye nem mindenki szeret vért adni, mert fél a rosszulléttől, vagy esetleg attól, hogy fájdalmas érzés fogja érni, de ez egyáltalán nem igaz” - fogalmazott Elek Attila.

Sokan nem először jártak már itt, az évek során egy rendszeresen visszatérő törzsközönség is kialakult. Ferencz Sándor például 51-szer adott már vért, és fontosnak tartja, hogy minél többen nyújtsanak segítséget. Ő egyébként a feleségével érkezett, de elmondta, hogy a baráti körében is sok a véradó.

„Szerintem mindenkinek fontosnak kellene tartania, aki egészséges, mert a rászorulókon csak ezzel tudunk segíteni” - hangsúlyozta Ferencz Sándor.

A Vöröskereszt nem kizárólag a Civil Házban rendez véradásokat. Február közepén például a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban szerveznek ilyen eseményt, de voltak már gyárakban, idegenforgalmi- és vendéglátó egységekben is. A szervezet tagjai továbbra is nyitottak ezekre a lehetőségekre, és várják a megkereséseket, hiszen ez a felajánlóknak akár jó reklámlehetőség is lehet.


954_0_t 954_1_t 954_2_t 954_3_t
954_4_t 954_5_t 954_6_t 954_7_t
954_8_t 954_9_t
Vissza