Higiéniai szempontok (képgalériával)2020. január 28. (kedd) 19:00 - Egészségnews/8950_0_300.jpgAz ózdi kórházban felkészültek a közelgő influenza vírusra. A közelmúltban az ilyen típusú megbetegedések száma országosan növekvő aktivitást mutatott. Ilyenkor a vitamindús táplálkozás mellett fontos a napi többszöri kézmosás, de az influenza elleni védőoltás beadatása sem késő.

Az elmúlt időszakban az influenzaszerű megbetegedések száma országosan növekvő aktivitást mutatott. Jelenleg Fejér és Heves megyében a legnagyobb az ilyen jellegű megbetegedések száma. Bár Borsod megyében is felkeresik szórványosan a betegek az orvosaikat, még nincs influenza járvány. Így dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója szerint még most is érdemes beadni az influenza elleni védőoltásokat.

„A védőoltás kialakulásához azért 10-28 nap szükséges, de már a beadást követően tíz nappal is szignifikáns védettséget nyújt. A háziorvosoknál, illetve azokon a munkahelyeken az egészségügyben, ahol a dolgozók veszélynek vannak kitéve, és rendelkezésre állnak a védőoltások. Biztatok mindenkit, hogy még most sincs késő elmenni, mert ez az egy hatásos módszer az influenza elleni védekezésben” - hangsúlyozta dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója.

A védőoltás mellett fontos a higiénia, hiszen így védekezhetünk legjobban a betegség ellen. A megelőzés egyik legegyszerűbb módszere a napi többszöri kézmosás. A helyi kórházban egyébként levegőfertőtlenítő rendszer is működik, amely a kórokozók 99 százalékát képes elpusztítani. Az Almási Balogh Pál Kórházban közel 700 darab alkoholos kézfertőtlenítő tartályt helyeztek ki a főbb betegellátási pontokra és a várókba is. Ezeket a dolgozók mellett a betegek és az oda érkező látogatók is használhatják. A kórház ápolóinak és orvosainak számos intézkedést meg kell tenniük munkájuk során.

„A kórházi fertőzések megelőzése kapcsán, nagyon fontos az alkoholos kézbedörzsölés, ami azt jelenti, hogy ha a beteghez odalépünk, és szeretnénk vele valamit csinálni, akkor kézfertőtlenítést kell végrehajtanunk. Akkor is, ha a beteg környezetében hozzá érünk valamihez, és egy nagyon nagy kritérium van, ha valamilyen eszközös beavatkozást hajtunk végre” - mondta Vida Éva, az Almási Balogh Pál Kórház infekció kontroll vezetője.

Több környező kórházban már életbe lépett a látogatási tilalom is az influenza miatt, ott is főként az újszülött és kritikus betegek számára fenntartott osztályokon. Az Almási Balogh Pál Kórház jelenleg nincs ilyen korlátozás, de folyamatosan figyelemmel kísérik a betegség alakulását, terjedését, és amennyiben eléri a kritikus számot, akkor itt is mérlegelni fogják annak bevezetését.


950_0_t 950_1_t 950_2_t 950_3_t
950_4_t 950_5_t
Vissza