Civil rendőrök2020. január 27. (hétfő) 19:00 - Rendőrségnews/8944_0_300.jpgAz egész országra kiterjeszti az Országos Rendőr-főkapitányság a tavaly decemberben Budapesten indított civil autós ellenőrzési rendszert. Csak a fővárosban egy hónap alatt 240 esetben intézkedtek így a rendőrök. Az akció sikere miatt mostantól megyénkben is érdemes körültekintőbben közlekedni az utakon.

Tavaly decemberben indította el az Országos Rendőr-főkapitányság Budapesten a civil autós ellenőrzési rendszert. A módszer lényege, hogy az egyenruhások kamerával felszerelt, jelöletlen autókkal járják az utakat, és amennyiben szükségét érzik, közbelépnek. Csak a decemberi ellenőrzések során 240 esetben intézkedtek így a rendőrök a fővárosban. Az ORFK Baleset-megelőzési Osztályának vezetője, Berzai Zsolt elmondta, az akció sikere miatt az egész országra kiterjesztik az eljárást, így megyénkre is.

„Az egész megyében várható, hogy felbukkannak a rendőrségnek az ilyen kamerákkal felszerelt autói. Gyakorlatilag nincsen egy konkrét meghatározott város, vagy kapitányságnak a területe, hanem az egész megyének a területére vonatkozik ez az ellenőrzési célterületünk. Jellemzően azért a főútvonalakon és a nagyobb városokban végezzük az ilyen típusú ellenőrzéseket, de természetesen nem kizárt, hogy egy faluban, vagy egy alsóbbrendű útvonalon is végzünk ilyen típusú ellenőrzést” - mondta Janasóczki Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság egyébként már tavaly is végzett ilyen jellegű ellenőrzéseket. Több járőregység járja így az utakat a megyében, és amennyiben szabályszegést tapasztalnak, azt dokumentálják a járműbe szerelt kamerával és intézkednek. A rögzített felvételeket pedig nemcsak bizonyítékként hasznosítják, hanem sokat elrettentés céljából is közzétesznek.

Az ORFK Baleset-megelőzési Osztályának vezetője szerint a gyakori problémák közé sorolható, hogy az autósok áthajtanak a piros jelzésen, megszegik a kötelező haladási irányt, és ha az autópályán a forgalom feltorlódik, előszeretettel közlekednek a leállósávban.

Az ellenőrzési mód kiterjesztésének egyik oka az is, hogy a sofőrök kerülik a kihágásokat, ha rendőrautót látnak. Így civil autókból jobban kiszűrhetők a szabálytalankodók. Az új módszer miatt tehát érdemes körültekintőbben, a szabályok adta keretek között közlekedni.

A kép illusztráció, forrása internet.

Vissza