Szmogos levegő2020. január 27. (hétfő) 19:00 - Híreknews/8943_0_300.jpgSzinte folyamatosan rossz a levegő minősége térségünkben. Ez nem csak a légúti megbetegedésekkel küzdőknek, de a szívbetegeknek is okozhat többféle tünetet. A legnagyobb problémát a szmog okozza. A napokban sem számíthatunk változásra, de a hét vége felé tisztulhat a levegő.

A szmog a viszonylag szélmentes időjárás és a köd miatt nem távozik térségünkből, múlt héten pénteken városunkban elérte a veszélyes szintet, míg ma káros a szállópor-tartalom a levegőben, közel 200 százalék. Hozzánk legközelebb Putnokon található mérőállomás, itt Ózdon csak becsült adatok állnak rendelkezésünkre. A rossz levegő hatással van egészségünkre is.

„Elsősorban az ún. COPD-s betegek, idült légúti megbetegedésekben szenvedők állapota sajnos rosszabbodhat, az asztmás betegekre rohamok jöhetnek. A felső légúti megbetegedések nagyobb számban megjelennek, és a tüdőgyulladások is nagy számban megjelenhetnek. A szívbetegek vérnyomása emelkedik, és jön az ún. angain pectori szindróma, a szorító jellegű mellkasi fájdalom” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Azok is észlelhetnek magukon tüneteket, akik egyébként nem szenvednek semmilyen betegségtől. Kialakulhat nehézlégzés, esetleg torokfájdalmak. Az általunk megkérdezettek között is voltak, akik hasonló kellemetlenségekre panaszkodtak.

„Elég nehezen viseljük, mindenféleképpen. Pláne, akinek a szívével gond van. Nehéz a levegő, meg egyebek, úgyhogy elég rosszul viseljük” - fogalmazott Váradiné Lipták Mária.

„Nehézlégzésen kívül erősebb szívverés, tehát nagyon nem jó hatással van rám” - emelte ki Szabó Miklósné.

A legjobban úgy védekezhetünk a szállópor ellen, ha ilyen időben keveset tartózkodunk szabad levegőn, esetleg maszkot is viselünk. Érdemes a szellőztetést is a minimálisra csökkenteni. A köd sem segít a helyzeten, és a következő napokban is hasonló időjárásra számíthatunk.

„Eleinte a szállópor, a PM10 koncentrációja általában az egészségügyi, sokfelé a tájékoztatási küszöbérték felett alakul. Kezdetben még stabil légrétegződés lesz a jellemző, gyenge marad a légmozgás, így érdemi változás a következő 24 órában nem valószínű. Ugyanakkor a kedd délutáni, esti órákban eléri a Kárpát-medencét egy hidegfront, hatására a levegőminőség javulása várható” - nyilatkozta Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

A meteorológus tájékoztatása szerint a következő egy hétben egyre kevésbé kell tartani a szmogtól, mivel gyakran megélénkülhet a nyugati szél. Emellett pénteken, vasárnap és a jövő hét elején csapadék is hullhat, amely szintén kedvez a levegő tisztulásának.

Vissza