Jégben a város (képgalériával)2020. január 9. (csütörtök) 19:00 - Városnews/8888_0_300.jpgJégtakaró borította ma reggelre a várost, egész nap szitált az ónos eső. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai reggeltől szórják a járdákat, utakat – kézi és gépi erővel egyaránt. A csúszós felszín miatt sokan elestek, érdemes óvatosan közlekedni.

Sokaknak az Almási Balogh Pál Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán indult a nap: a reggelre leesett ónos eső nem kímélt senkit és semmit. Egy nőnek például a keze tört el. Azt mondja, már akkor megcsúszott, amikor a házból kilépett, de a baj csak akkor történt meg, amikor kicsivel később máshol megpróbált átmenni az úton.

„Reggel elmentem, a fiamnak vittem reggelit a Pap úton a Saia Burgess-be, és amikor visszafelé jöttem, elzuhantam az úton. Mivel a járdák nem voltak még sózva, így a füvön mentem, de ahogy ott vannak a bejárók, a kapuk, ott kénytelen voltam átmenni az úton, és elzuhantam” - nyilatkozta Szalóczy Antalné.

Városszerte azt lehetett látni, hogy a járókelők óvatosan közlekednek, hiszen az ónos szitálás folyamatos volt egész nap. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai reggel 6 óra óta szórták a járdákat, utakat. A három sózóautó egyikét Ráctagban értük utol. A sofőr azt mondta, sok lejtős utcába csak tolatva tud felmenni, mert ha nem szórja maga alá az anyagot, ő is elcsúszik a járművel. A csapadék szinte jégpáncélt alkotva fagyott az autókra, de még a növények leveleire is.

„Az ónos eső kialakulásának egyik feltétele az, hogy legyen egy pozitív légréteg ott, ahol a csapadék kialakul, vagy amibe a csapadék belehull. Ezt úgy lehet elképzelni, hogy például hópelyhek alakulnak ki egy nagyobb magassági szinten, és ahogy ezek a hópelyhek aláhullanak, beérnek ebbe a pozitív rétegbe, elolvadnak. Utána viszont az alsóbb szinteken ismét fagyos levegő van, és ahogy beér ez a megolvadt víz ebbe a fagyos légtérbe, akkor beszélünk ónos esőről, amely a tereptárgyakra, utakra ráfagy” - mondta Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

A meteorológus szerint a következő napokban nem várható számottevő csapadék, azonban mivel térségünkben várhatóan fagypont alatt marad a hőmérséklet, az a kevés is ónos szitálás formájában fog leesni. Ezért érdemes fokozottan figyelni a közlekedésben résztvevőknek, hiszen akár nyolc-kilencszeresére is növekedhet a járművek fékútja: a gyalogosok és az autósok érdeke is, hogy mindenki hazaérjen.


888_0_t 888_1_t 888_2_t 888_3_t
888_4_t 888_5_t 888_6_t 888_7_t
888_8_t 888_9_t 888_10_t 888_11_t
888_12_t 888_13_t 888_14_t 888_15_t
888_16_t
Vissza