Elektronikus receptek2020. január 7. (kedd) 19:00 - Egészségnews/8878_0_300.jpgÚjabb változások léptek életbe a receptköteles gyógyszerek kiváltása terén. Ettől az évtől az orvosoknak már nem kötelező papír alapú felírási igazolást vagy receptet kiadni, ha azt a beteg nem kéri. A már több éve Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren belül működő eRecept rendszer számos előnyt tartalmazhat, azonban a szakemberek szerint sokan nincsenek tisztában annak pontos működésével.

2020. január 1-jétől hazánkban az orvosok nem kötelesek felírási igazolást készíteni és átadni a gyógyszerkészítmények felírását követően. Ez a legújabb változás az egészségügy terén. Azonban az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren belül működő eRecept rendszer már több éve működésbe lépett. Ezzel a szakemberek szerint sokan még most sincsenek tisztában, holott számos előnye van az új módszernek.

„Meg lehet vele akadályozni például a párhuzamos, két egymást nem ismerő orvos által felírt gyógyszerek felírását. Megtekinthetik az orvosok a betegeknek a különféle előzményeit, diagnosztikai vizsgálatoknak az eredményeit. Lehet nagyon gyorsan, és nem kell heteken várni egy laboreredményre, hogyha egy ismeretlen orvoshoz küldik a beteget teszem azt. A hátránya pedig az, hogy mindenképp kell hozzá internet, illetve áram. Ellenkező esetben az orvos nem tudja feltölteni az adatokat, illetve a gyógyszertár nem tudja letölteni ezeket az adatokat” - mondta dr. Szűcs Tamás, szakgyógyszerész, a Kamilla Gyógyszertár gyógyszertárvezetője.

A hagyományos receptes, vagy felírási igazolással történő gyógyszerkiváltás mellett orvosunk csak a rendszerben is megírhatja a gyógyszert. Ennek kiváltásához vagy az érvényes TAJ kártyánk, illetve személyi igazolványunk, vagy pedig újfajta e-személyi igazolványunk, és az ahhoz tartozó hat számjegyű PIN-kódunk szükséges. A szakgyógyszerész azonban hozzátette, hogy továbbra is ajánlatos kérni az orvostól akármelyik papír alapú receptet, hiszen vannak esetek, hogy az célravezetőbb. Dr. Sahin Fawaz kollegális főorvos szerint is számos előnye van a rendszernek.

„Egy központi rendszeren jelenik meg. Ha ne adj isten valaki bekerül sürgősségi osztályra, akkor egy központi rendszeren lehet látni, hogy milyen gyógyszert szed, miért, mikor, illetve hogyan szedte azt, és bármelyik patikában ki lehet váltani országosan” - nyilatkozta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Fontos tudni, hogy a 14 éven aluli gyermekeknek továbbra is kötelező a papír alapú recept. Emellett, hogyha egy hozzátartozó szeretne gyógyszert kiváltani, annak egy előzetesen rögzített meghatalmazásra lesz szüksége. Ez a rendelkezés viszont még nem lépett életbe.

Vissza