Kutyatámadás a Horgásztónál (képgalériával)2020. január 7. (kedd) 19:00 - Városnews/8875_0_300.jpgKét rottweiler támadott rá arra a nagyobb testű kutyára, akit gazdája sétáltatott vasárnap az Ózdi Horgásztónál. A hétvégi támadás kapcsán pedig egy szemtanú is beszámol a látottakról. Az is kiderült, hogy több kutyatulajdonossal is történt már hasonló eset ezen a környéken, valamint az is feltételezhető, hogy ugyanazokról a kutyákról van szó.

Alig több mint egy éve történt az a mostanihoz hasonló eset, amikor Greskovits Lilla kis termetű kutyáját támadta meg a két rottweiler. Az állatnak ugyan sikerült elmenekülnie, így túlélte a találkozást, de súlyos sérülései miatt hosszas orvosi kezelésre szorult. A papírokból kiderül, hány beavatkozáson esett át kutyája a támadás után. Ezt követően feljelentést is tett, ám előrelépés nem történt az ügyben.

„2018. december 14-én, az esti órákban, ilyen fél 8, 8 óra magasságában sétáltattuk az én francia bulldog fajtájú, és az édesanyám tibeti spániel fajtájú – kis testűek mind a ketten – kutyusát, amikor a stadionból póráz, nyakörv, szájkosár és minden egyéb felszerelés nélkül ránk, illetve hát rá rontott a két rottweiler. Nekem és a bulldognak szerencsénk volt, mi elszaladtunk, őt dobálták, mint egy darab rongyot, alaposan helyben hagyták” - nyilatkozta Greskovits Lilla.

Vasárnap Sztrakayné Baraxa Éva Pepsi és Fanta nevű négylábúival is kint tartózkodott a tónál, ahol – elmondása szerint – a jó idő miatt nagyon sokan voltak. Ezért számára még elfogadhatatlanabb az, hogy két kutyát póráz és szájkosár nélkül sétáltattak. Éva azt mondja mindössze húsz méterre voltak az esettől, és hátborzongató volt a látvány számára.

„A park felől jöttem a kutyáimmal, éppen sétálni szerettünk volna a tó körül, amikor feltűnt, hogy két rottweiler kutya szabadon mászkál itt a környéken, és a másik, a tónak a másik oldalán jött két férfi a kutyájával. Már úgy volt, hogy szépen, simán el tudnak menni egymás mellett, amikor az egyik rottweiler észrevette ezt a nagy testű kutyát, és hát pillanatok alatt rárontott” - mondta Sztrakayné Baraxa Éva.

Az egyik helyi kutyaiskola kiképzője azt tanácsolja, hogy semmiképpen se szaladjunk el, ha ilyen szituációba kerülünk. Hiszen akkor a zsákmányszerző ösztönt felerősítjük a kutyákban. Fontos az is, hogy kistestű kutyus esetén semmiképpen se próbáljuk meg ölbe fogni a jószágot.

„Tehát a földön hagyjuk a kutyánkat, próbáljunk meg, ha van nálunk dezodor, gáz spray, bármi, azt fújjuk a támadó kutya orrába, próbálunk lágy részeken esetleg, ha már megfogta a kutyánkat, akkor a lágy részeit próbáljuk meg erőteljesebben megütni, akkor elengedi. Vagy meg lehet úgy, hogy a nyakörvnél megemelem a kutyát, a fogós kutyát, amelyik fog, megemelem, megvárom, míg elengedi. A légszomj miatt el fog kezdeni tátogni, és akkor elengedi a kutya a zsákmányát. Ezek kicsit drasztikus dolgok, de muszáj, hogy a mi kutyánkat, vagy esetleg a saját életünket megmentsük” - hangsúlyozta Semperger Péter, a Lam-völgyi Kutyaiskola kutyakiképzője.

Annak ellenére, hogy az elmúlt években több kutyatámadás is történt, feljelentés nem sok esetben tettek. Kiss Tamás az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője azt mondja, hogy célszerű rendőri intézkedést kérni.

„Amennyiben kutyatámadás ér bennünket, vagy sétáltatott négylábúnkat, minden esetben a rendőr hatóságot, illetve az ebrendészt riasszuk az esethez. A rendőrhatóságnak a feladata az, hogy megállapítsa a helyszínen, milyen bűncselekmény, illetve történt-e bűncselekmény. Az ebrendésznek pedig az, hogy a kutya be van-e chip-elve, és hogy kihez tartozik a négylábú, aki a cselekményt elkövette. Amennyiben emberre támad a kutya, úgy a gazdája ellen testi sértés miatt lehet eljárást folytatni, állatkínzás elkövetése miatt pedig akkor, hogyha mondjuk szájkosár, illetve póráz nélkül sétáltatja úgy az elkövetőnk a négylábúját, hogy az egy másik állatra támad” - emelte ki Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A felelős állattartáshoz az is hozzátartozik, hogy a nagyobb testű, és másokra esetleg veszélyt is jelentő kutyánkat semmiképp se sétáltassuk póráz, illetve szájkosár nélkül. Ellenkező esetben ilyen támadások is előfordulhatnak, amiért a kutya gazdája már büntetőjogi felelősséggel tartozik.


875_0_t 875_1_t 875_2_t 875_3_t
875_4_t 875_5_t 875_6_t 875_7_t
Vissza