Menedék a rászorulóknak (képgalériával)2020. január 6. (hétfő) 19:00 - Városnews/8871_0_300.jpgKözel maximális kihasználtsággal üzemelnek városunkban a hajléktalanok számára fenntartott intézmények. Az Átmeneti Szállás, a Nappali Melegedő és az Éjszakai Menedékhely továbbra is nyitva áll azok számára, akik elvesztették otthonukat, és a létesítmény dolgozói többféle módon is próbálnak segíteni rajtuk.

A hajléktalanok számára létrehozott Nappali Melegedőben többek között rongyszőnyegek készítésével is várják azokat, akiknek nincs hová hazatérniük. Korábban egy pályázat nyújtott lehetőséget a kézműveskedésre: ezt idén nem nyerték meg, de a létesítmény dolgozói így is próbálnak alkalmat teremteni az olyan közös kikapcsolódásra, amely értéket teremt.

„Össze vagyunk hangolódva mindnyájan. Néha van egy kis vita, hogy ez nem jó, vagy az nem jó, akkor odafigyelünk, rögtön másképp csináljuk. Ennyi. Meg különben a főnökség is nagyon rendes, megvan a meleg tea, a kenyér, meg már most kapjuk a konzerveket, a főnök osztja ki, ahány napot dolgozunk, utána fizet” - mondta Bódi Zoltán.

Fontos részét képzi a hajléktalanok ellátásának az Élelmiszerbankkal kötött megállapodás. A kezdeményezéshez Ózdon is több áruház csatlakozott, ide, a Nappali Melegedőbe az egyik szupermarketből hozzák hétfőn, szerdán és pénteken azokat az élelmiszereket, amelyeket ott már nem vehetünk meg, azonban emberi fogyasztásra alkalmasak. Átlagosan mintegy harmincöt főnek jut belőle.

„Ez egy nagy segítség volt az elmúlt időszakban is, főleg most, a téli időszakban. Leginkább pékárut, kenyeret, különféle édes és sós süteményeket hozunk, amit éppen ott lehet kapni, illetve zöldséget, gyümölcsöt, ami éppen aktuális” - nyilatkozta Jene András, az ÓTSZEGYII részlegvezetője.

A Nappali Melegedő több mint egy éve 0-24-ben nyitva tart, de természetesen a bentlakásos intézmények: az Átmeneti Szállás és az Éjjeli Menedékhely is várja a hajléktalanokat. Előbbi magasabb komfortfokozattal rendelkezik, itt mindenkinek van saját ágya, szekrénye. Havidíjért cserébe mintegy albérletként funkcionál, még két házaspári szoba is van. Utóbbi, az Éjjeli Menedékhely ingyenesen használható, csak éjszakára vehetik igénybe.


871_0_t 871_1_t 871_2_t 871_3_t
871_4_t 871_5_t 871_6_t 871_7_t
871_8_t 871_9_t 871_10_t 871_11_t
Vissza