Szentelt víz (képgalériával)2020. január 6. (hétfő) 19:00 - Egyháznews/8870_0_300.jpgVízszentelést tartottak ma délelőtt a görögkatolikus templomban. A vízkereszt, vagyis január hatodika valamennyi keresztény felekezet számára az egyik legrégibb ünnep. Ilyenkor az ősi szövegezéssel imádkozva kérik, hogy a Szentlélek szálljon a vízre, így az mindenkinek segítségére válhasson, szolgálja a megtisztulást. Ehhez az időszakhoz kapcsolódnak a házszentelések is.

Különleges alkalomra várták ma a híveket a görögkatolikus templomban. Január hatodikán van ugyanis vízkereszt, más néven epifánia ünnepe. Ez az egyik legrégebbi és egyben az egyik legfontosabb keresztény ünnep. Ahogyan Bodnár Dániel parókus fogalmazott, a karácsonynál is mélyebb jelentéssel bír.

„Akkor, amikor Jézus odament a Jordán folyóhoz, akkor ő alámerült, bemerítkezett. Mi már utólag hívjuk ezt keresztelkedésnek, tehát ez a keresztre feszítése után jelentette azt, hogy ő a keresztséget szolgáltatta ki onnantól kezdve minden egyes megtérésre vágyó ember részére” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

Ezen a napon tehát Jézusnak a Jordán folyóban, Keresztelő Szent János által való megkeresztelését ünneplik. A görögkatolikusoknál ilyenkor más a liturgia is, mint egyéb alkalmakon. Az év nagy részében Aranyszájú Szent János liturgiáját végzik, ilyenkor viszont Nagy Szent Bazilét. Erre egy évben csupán tizenkétszer van példa.

Bodnár Dániel parókus és Lipusz László atya közösen végezte el a vízszentelést. A szertartás során először a háromágú gyertyát merítette meg. Ezt követően háromszor rálehelt és ujjaival is keresztet írt a vízbe.

„Szolgáljon nekünk ez a víz megszentelés ajándékául, s a bűnöktől való megtisztulásra. És hogy hathatós legyen a test és lélek megtisztítására, s minden jó használatra. Könyörögjünk az Úrhoz. Uram irgalmazz!” - fogalmazott Lipusz László, görögkatolikus kisegítő lelkész.

A megáldott vízzel a parókus körbejárt, és a templom belső falait is meghintette. A hívek akár maguk is vihettek haza a szentelt vízből, de az év eleje egyben a házszentelések időszaka is. Így Bodnár Dániel ma is felkeresett több lakást, amelyeket az ott élők kérésére megszentelt.


870_0_t 870_1_t 870_2_t 870_3_t
870_4_t 870_5_t 870_6_t 870_7_t
870_8_t 870_9_t 870_10_t 870_11_t
870_12_t
Vissza