Nem biztonságos (képgalériával)2020. január 3. (péntek) 19:00 - Városnews/8868_0_300.jpgA Horgásztó még nem alkalmas a korcsolyázásra, erre hívják fel a figyelmet az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai, és a helyi katasztrófavédelem illetékesei is óva intenek a jégen tartózkodástól. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban felmelegedés várható, ezért még kicsit várniuk kell a téli sportok szerelmeseinek az ilyen fajta kikapcsolódásra.

A természet ilyenkor a legszebb arcát mutatja. Az elmúlt napok hideg időjárása ellenére is tilos azonban az Ózdi Horgásztó jegén korcsolyázni. Bár akadnak, akik ezt figyelmen kívül hagyják. A jégtakaró jelenleg 7,5 centiméteres. Azonban óvatosnak kell lenni, hiszen csupán ránézésre nem lehet megállapítani a megfagyott vízréteg vastagságát. Ezt naponta mérik az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai, és jelzik is a lakosság felé, amennyiben ez megfelelő irányba változik.

„Azt szoktuk mondani, hogy olyan 12 centiméternél biztonságos, ezért egyelőre nem ajánljuk senkinek, hogy rámenjen, és a meteorológia elég meleg időket jósol. Most egy melegfront jön. Amennyiben esetleg eléri a 12 centimétert, akkor az Ózdi Városi Televízión keresztül fogjuk a lakosságot értesíteni. Bevesszük innen a jégre lépni tilos táblákat, illetve a világítást a tónál felkapcsoljuk” - mondta Dubovinszky László, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény műszaki vezetője.

2014. február 11-én az országos médiában is megjelent a hír, miszerint három tizenéves rámerészkedett az olvadó jégre, és az beszakadt alattuk. Akkor a gyors beavatkozás segített elkerülni a tragédiát. Ha megtörténik a baj célszerű mielőbb a helyi katasztrófavédelem munkatársait értesíteni.

„A halászati őr, illetve a közterület felügyelet, illetve a katasztrófavédelem kijelölt munkatársa helyszíni bírsággal sújthatja a tiltott jégen tartózkodást. A jégről és a jég alól mentést kollégáim éves rendszerességgel gyakorolják. Felkészülve várjuk ezeket az eseteket, de mindenkit óva intünk, hiszen gyakorlatilag percek alatt képes a hideg vízben a jég alá merült személy kihűlni, és életét veszíteni” - hangsúlyozta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltó-parancsnoka.

Ha valaki tiltott helyen tartózkodik a jégen, akkor akár büntetésre is számíthat, de nem a szankcionálás az erre illetékes szervek elsődleges célja, csupán arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy veszélyes és akár tragédia is történhet. Amennyiben a jégtakaró eléri a megfelelő vastagságot, akkor is csak saját felelősségre használható, a gyerekeknek pedig csak szülői felügyelettel célszerű ott tartózkodni.


868_0_t 868_1_t 868_2_t 868_3_t
Vissza