Városi riasztások2020. január 2. (csütörtök) 19:00 - Rendőrségnews/8862_0_300.jpgSzámos riasztást kaptak a városunkban szolgálatot teljesítő egyenruhások az ünnepi időszakban. Súlyos szerencsétlenség ugyan nem történt, ám így is több balesethez és rosszulléthez vonultak ki a mentők, tűzoltók és rendőrök. Szilveszter éjjelén ugyan voltak kisebb atrocitások, de összességében átlagosnak mondhatóak az elmúlt időszak eseményei.

Az ünnepek a leggyakrabban kiemelt időszaknak számítanak riasztások szempontjából, hiszen sokan látogatják meg távol élő családtagjaikat és barátaikat. A mögöttünk álló másfél hétben a városunkban szolgálatot teljesítő egyenruhások több ízben vonultak egy-egy esethez.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság beosztotti állománya az elmúlt év végére elég sok intézkedést hajtott végre. Összesen 308 esetben kaptunk olyan címet, amelyre reagálni kellett december 23. és december 31. között” - mondta Kocsis István, az Ózdi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztályának osztályvezetője.

A rendőrök egyebek mellett több ittas vezetőt állítottak elő, bűncselekményt elkövetőkkel szemben intézkedtek, illetve az utcán magatehetetlenül fekvők orvoshoz jutását is segítették. Az Országos Mentőszolgálat munkatársai szintén számos esetben avatkoztak be az ünnepek idején. A mentősök szerint a legfontosabb, hogy a lakosság korábban tájékoztatva volt a veszélyekről, és ezeket a tanácsokat nagyrészt meg is fogadták az emberek.

„Karácsonykor, a két ünnep között és az újévi feladatszámok Ózdon és térségében átlagosan olyan húsz és harminc között voltak, a mentőegységek ennyi feladatot láttak el az ünnepek alatt. Szilveszterkor közlekedési balesetek és tűzesetek a leggyakoribbak, Ózd és környékén az alkohol okozta rosszullétek, valamint az erőszakos cselekedetek. Például a verekedések, ami miatt bajtársaimat a legtöbbször riasztották” - nyilatkozta Leskó Diána, az Országos Mentőszolgálat Észak-Magyarországi Régiójának kommunikációs munkatársa.

Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársainak ugyanakkor kevesebb dolga adódott az elmúlt időszakban. Tőkés Tamás tűzoltóparancsnok szerint nem csak nálunk, de országos viszonylatban is javuló tendenciát mutat az év végi káresetek száma.

„A karácsonyi időszak és a szilveszter éjszaka egy viszonylag eseménytelen időszakot jelentett a tűzoltóság életében. Tűz káreset elvétve volt, egy-két, csak anyagi káros közlekedési baleset, és egy behatoláshoz riasztották a tűzoltóság szakembereit. Bízunk benne, hogy az a fajta propagandatevékenység beérett végre, amiben a minőségi karácsonyfaizzók használatára hívják fel a figyelmet, illetve a körültekintő tűzijáték használatra” - emelte ki Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

A tűzoltók számára egyébként a tavasz lesz a következő kiemelt időszak, hiszen a termőterületek égetése nagymértékben jellemző térségünkre a meleg szárazabb időben.

Vissza