Növekvő tendencia (képgalériával)2019. december 18. (szerda) 19:00 - Rendőrségnews/8847_0_300.jpgKözlekedésrendészeti fórumot tartottak ma délelőtt az Ózdi Rendőrkapitányságon. Az egyeztetésen részt vettek többek között rendészek, önkormányzati fenntartású cégek és autósiskolák képviselői is. Kiderült, hogy a balesetek száma folyamatosan emelkedik városunkban és térségében is, amelynek egyik oka a megnövekedett forgalom.

Tegnap délután ráfutásos baleset történt a Piac úton. A Citroën Berlingo sofőrje nem jól választotta meg a követési távolságot, és hátulról belehajtott az előtte haladó kisteherautóba. Az okozó járműnek az eleje, a másiknak a hátulja tört össze, senki nem sérült meg. Ez csak egy ütközés a sok közül, amely idén városunkban és térségében történt. Bár még csak december vége van, az eddigiek alapján elmondható, hogy növekvő tendenciát mutat a balesetek száma.

„Sajnos a halálos közlekedési balesetekben egy nagyobb arányú növekedés következett be, ugyanis hat ilyen eredményű közlekedési balesetünk volt az évben. A súlyos sérüléses balesetek száma stagnálni látszik, kis mértékű csökkenés, könnyű sérüléses balesetekben kis mértékű növekedés eredményezi azt az összeredményt, amely összességében a baleseti számok növekedését jelenti. Anyagi káros balesetekből évről évre egyre több van a városban, illetve az illetékességi területünkön” - fogalmazott Rajhóczki Péter, az Ózdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

A mai közlekedésrendészeti fórumon jelen voltak többek között az Ózd Városi Rendészet, önkormányzati fenntartású cégek és autósiskolák képviselői is. A rendészek sok akcióban együttműködnek a rendőrökkel, igyekeznek ők is odafigyelni a közlekedőkre.

„A rendőrség közlekedési akcióiban rendszeresen részt veszünk, jelen vagyunk, illetve megállni, várakozni tilos szabálysértés esetén intézkedéseket foganatosítunk önállóan” - mondta Talján Róbert, az Ózd Városi Rendészet vezetője.

Az egyeztetésen kiderült, hogy a balesetek nagy számát több tényező is befolyásolja. Közrejátszik benne például, hogy egyre nagyobb a forgalom, és sok friss jogosítvánnyal rendelkező sofőr vesz részt a közlekedésben. Nekik kisebb a rutinjuk, ezáltal nehezebben tudnak lereagálni bizonyos szituációkat.

„A tanulóvezetőknek a baleseti helyzetre való felkészítése igen nehéz és bonyolult, összetett feladat, ugyanis egy kezdő vezető örül, ha az alap dolgokat megtanulja, tehát a jármű kezelését, a forgalmi szituációknak az alapfokon történő megoldását. Ahhoz, hogy egy baleseti helyzetet kellő időben felismerjen, és annak az elhárítását is megtanulja, bizonyos gyakorlat szükséges, ami a kezdő vezetőknél, egy harmincórás képzésnél nincs meg” - emelte ki Palotai István, autósiskola-vezető.

A rendőrség több eszközzel is próbál tenni a balesetek számának csökkenéséért. Sokszor ellenőriznek finn módszerrel, amely az ittas vezetőket szűri ki a forgalomból, valamint a sebességmérés is rendelkezésükre áll, de más módszerekkel is tesznek azért, hogy mindenki hazaérjen.


847_0_t 847_1_t 847_2_t 847_3_t
847_4_t 847_5_t 847_6_t 847_7_t
Vissza