Megelőző intézkedések2019. december 17. (kedd) 19:00 - Rendőrségnews/8842_0_300.jpgÓvatosságra inti a rendőrség az ünnepi időszakban a lakosságot. Arra hívják fel a figyelmet, hogy nagy tömegben, így a forgalmas bevásárlóközpontokban és a karácsonyi vásárokban is könnyen válhatunk a zsebtolvajok vagy trükkös csalók áldozatává. Elővigyázatossággal és odafigyeléssel ugyanakkor sokat tehetünk a megelőzés érdekében.

Ózdon az ünnepi időszakban minden vasárnap megtelik a Városház tér árusokkal és nézelődőkkel, vásárlókkal. A biztonságra rendőrök, rendészek és polgárőrök is felügyelnek. Az egyenruhások ugyanakkor mindenkinek arra hívják fel a figyelmét, hogy a hasonló rendezvényeken, illetve a nagyáruházakban, bevásárlóközpontokban fokozottan figyeljenek oda értékeikre, így elkerülhetik az áldozattá válást.

„Elsősorban értékeiket próbálják meg úgy óvni, hogy azt ne szemmel látható helyen tartsák. Övtáskájukat, táskájukat tartsák jól látható helyen, vagy a kezükben fogják, vagy fordítsák előre. Ne legyen hozzáférhető helyen. Nagyobb bevásárlóközpontokban a kosarakba ne rakják bele értékeiket, pénztárcájukat, mert könnyen áldozattá válhatnak, onnan könnyebben el tudják tulajdonítani. Gépjárműveiket, ha lehetőség van rá, nagy vásári forgatagokba ne hozzák magukkal, használjanak tömegközlekedést, így kizárva, hogy feltörjék, vagy abból értékeket tulajdonítsanak el” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Fontos továbbá, hogy a parkolókban hagyott autóban ne tartsunk értékeket, vagy legalább ne tegyük azokat jól látható helyre. A karácsony előtti napokban továbbá az utakon is fokozottan oda kell figyelni, hiszen megnövekedett forgalom várható, sokan utaznak rokonaikhoz, és télen az út- és látási viszonyok sem ideálisak.

A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy ha elmegyünk otthonról, a közösségi oldalakon ne tegyünk közzé a távollétünkre utaló bejegyzéseket. Alaposan zárjuk be a lakást, és esetleg kérjünk meg egy rokont vagy barátot, hogy figyeljen oda otthonunkra.

A karácsonyi időszakban sem tétlenkednek továbbá a trükkös csalók. Az emberek jóhiszeműségét, jó szándékát kihasználva akár adományokat is gyűjthetnek, vagy valamely szolgáltató munkatársának adhatják ki magukat. Ezért kérjük tőlük, hogy igazolják magukat. Ha pedig rokonunkra hivatkozva kérnek pénzt, családon belül járjunk utána, igazat állítanak-e.

A kép illusztráció.
Forrása: internet.

Vissza