Bilincsben a dílerek (képgalériával)2019. december 13. (péntek) 19:00 - Rendőrségnews/8835_0_300.jpgDílereket fogtak el az ózdi rendőrök. A gyanúsítottak a rendelkezésre álló adatok alapján nemcsak városunkban, hanem Putnokon is árultak új pszichoaktív szereket. Az összehangolt akcióban egy kábítószer-kereső kutya is részt vett, a négylábú mindössze néhány napja teljesít szolgálatot.

Új pszichoaktív szerekkel kereskedtek azok a dílerek, akiket a napokban fogtak el az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai. A rendőrök két férfivel és egy nővel szemben indítottak eljárást az ügyben. Az összehangolt akció során egy kábítószer-kereső kutyát is bevetettek a házkutatáshoz és a gépjárművek átvizsgálásához. A négylábú még csak néhány napja teljesít szolgálatot, de máris túl van egy sikeres bevetésen.

„A lakásukon tartott házkutatás alkalmával megállapítást nyert, hogy több grammnyi új pszichoaktív anyagot tároltak, illetve értékesítettek különböző ózdi, illetve putnoki személyeknek. Az akció keretein belül az öt napja szolgálatban lévő kábítószer-kereső kutyát alkalmazták, aki a személy ruházatában megtalálta a kábítószergyanús anyagot” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A vonatkozó jogszabály szerint az új pszichoaktív anyaggal való visszaélés, vagyis annak forgalomba hozatala, illetve az azzal való kereskedés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Ennél is súlyosabb büntetésre, akár nyolcéves szabadságvesztésre számíthat az, aki a bűncselekményt bűnszövetségben követi el.

Az új pszichoaktív szerek egyébként a szakértők szerint viszonylag könnyen és olcsón beszerezhetők, de nagyon veszélyesek lehetnek. Fogyasztásuk nemcsak eszméletvesztéshez vezethet, hanem akár maradandó károsodást, vagy halált is okozhat. A rendőrség éppen ezért mindenkit arra figyelmeztet, hogy tartózkodjanak mindennemű kábítószer fogyasztásától.

A rendőrségen egyébként nagy hangsúlyt fektetnek a kutyavezetők és a szolgálati kutyák képzésére. Ózdon a közelmúltban több négylábú is szolgálatba állt, és a város rendszeresen otthont ad szakmai programoknak is. Legutóbb például egy helyi szórakozóhelyen és egy autószervizben is gyakorlatot tartottak. Ilyenkor különböző szituációs feladatokat oldanak meg, amelyeket kiértékelnek, így a tapasztalatokat beépíthetik a mindennapi munkába. Ez hozzájárul az olyan sikeres akciókhoz, mint amilyen a mostani is volt.


835_0_t 835_1_t 835_2_t
Vissza