Közeleg a járvány (képgalériával)2019. december 12. (csütörtök) 19:00 - Egészségnews/8830_0_300.jpgMég nem késő a szakemberek szerint beadatni az influenza elleni védőoltást. A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatójából kiderül, hogy megyénkben az elmúlt héten százezer lakosra kivetítve harmincegyen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Körülbelül egy hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy megérkezett az influenza elleni védőoltás a háziorvosokhoz, így az embereknek már lehetőségük van, hogy beadassák maguknak. Az azóta eltelt időszakban sokan döntöttek úgy, hogy élnek az ingyenes lehetőséggel, ám az elmúlt évek tendenciájához mérten így is csökkenésről beszélhetünk.

„Tulajdonképpen januárban szokott tetőzni az influenza, így december hónapban érdemes még beadatni a védőoltást, ami védettséget fog hozni maga után. A lappangási ideje 12-14 nap. Ennyi idő kell, hogy a teljes védettség kialakuljon” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Természetesen nem csak az oltóanyag beadatásával tudunk védekezni a betegségek ellen. Kiemelten fontos a megfelelő vitaminbevitel is, hiszen ezzel javíthatjuk szervezetünk ellenálló képességét. Ugyancsak ajánlatos a gyakori kézmosás a baktériumok terjedésének megelőzése érdekében.

Láz, levertség, köhögés, torokfájás, izomfájdalom és fejfájás. Ezek a téli időszak leggyakoribb megbetegedéses tünetei. Azért is javasolt az oltás és a sok pihenés, mert az influenza szövődményei súlyosak lehetnek.

Az ingyenes oltás esetében az érintettek körébe tartoznak jellemzően a hatvan éven felüliek, krónikus betegek és a várandós nők, valamint a sérülékeny immunrendszerű emberek és azok környezete. A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatójából egyébként kiderül, hogy megyénkben százezer lakosra kivetítve az elmúlt héten harmincegyen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.


830_0_t 830_1_t
Vissza