Újra fújtak (képgalériával)2019. december 10. (kedd) 19:00 - Kultúranews/8820_0_300.jpgAz ősi selmecbányai hagyományokat elevenítették fel a Tiszti Kaszinóban a XV. Ózdi Hagyományápoló Szakestélyen. A rendezvény nemcsak a jubileum miatt volt kivételes, hanem azért is, mert újra megszólalt a gyári duda. Ennek köszönhetően pedig hamarosan ismét rendszeresek lesznek a fújások.

Díszes egyenruhás szakemberek, egyetemisták gyűltek össze hazánk számos pontjáról a XV. Ózdi Hagyományápoló Szakestélyre. A Tiszti Kaszinó épületében tartott rendezvény tradíciója a Mária Terézia által 1735-ben alapított selmecbányai bányatisztképző főiskolán alakult ki. Idén Póczos Józsefet, az Ózdi Acélművek nyugdíjas dolgozóját választották meg praesesnek. Ezt követően kijelölték a tisztségviselőket, ismertették az est házirendjét, és bemutatták az erre az alkalomra készült sörös kupát is. A hagyományoknak megfelelően most is zsíros kenyér és sör volt a menü.

„Ez a szakestély a régi kohász múltból ered, tehát visszavezethető az 1800-as évekre. Ugye Ózdról mindenki köztudottan ismeri, hogy kohász város és korábban is megtartották ezeket az esteket. Sajnos a történelem során az ózdi kohászat majdnem teljes beszakadását követően megszakadt ez a hagyomány, de bizonyos szorgalmas emberek részvételével 2005-ben sikerült újraéleszteni ezt a hagyományt, mert úgy tartjuk, hogy fontos nekünk a múlt, mert a múltból tudunk építkezni” - fogalmazott Póczos József, praeses.

A szakestély nem csak a jubileum miatt volt kivételes, ezzel az alkalommal egybekötve avatták fel városunk polgármesterével közösen a felújított gyári dudát, amely most huszonnégy év után újra megszólalt, vagy ahogyan régen mondták, újra „fújtak”.

„Tisztán emlékszek az ózdi gyári dudának a hangjára, amely a gyermekkoromat végigkísérte. 1995-ben szűnt meg hangját hallatni, amit szomorúan konstatált az egész város” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Janiczak Dávid polgármester elmondta, hogy a duda hangja nem lesz tökéletesen ugyan olyan, mint régen, hiszen gőz helyett magas nyomású levegőt használ, de hamarosan rendszeresek lesznek a fújások, amint minden engedélyt megkapnak annak üzemeltetésére. Ezzel visszakapta a város a több mint 100 éves gyári dudát.


820_0_t 820_1_t 820_2_t 820_3_t
820_4_t 820_5_t 820_6_t 820_7_t
820_8_t 820_9_t
Vissza