Háziorvosi ügyelet (képgalériával)2019. december 5. (csütörtök) 19:00 - Kistérségnews/8803_0_300.jpgLevélben nyújt be javaslatokat, és kér segítséget az emberi erőforrások miniszterétől az Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa. A grémium a háziorvosi ügyelet problémáival kapcsolatosan keresi fel dr. Kásler Miklóst. Az okiratot az ózdi kistérség polgármesterei közül már többen aláírták.

Öt napirendi javaslatról szavazott ma Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsa. Köztük olyan témákról, mint a társulás ez évi költségvetésének módosítása, 2020-as munkaterve, valamint az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatói posztjának ellátásra vonatkozó pályázat kiírása. A napirendek mellett felvetették a térség háziorvosi ügyeletével kapcsolatos problémákat is.

„A kistérség többcélú társulásának területén folyamatos probléma van az egészségügyi ügyeleti ellátással. Vannak olyan települések, vagy települési mikrokörzetek, ahol az ózdi ügyeleti díjnak a felét, esetleg harmadát kapják meg az orvosok. Ózdon pedig már többedik alkalommal követelnek béremelést az ügyeleti időben úgy, hogy nem hajlandóak aláírni a szerződést a következő évre, ha nem kapják meg ezt az emelést. Az önkormányzatok most már az egész kistérség területén eljutottak a teljesítőképességük határához, ezért levélben fordulunk közösen dr. Kásler Miklós egészségügyi ellátásért is felelős emberi erőforrások miniszteréhez” - mondta Janiczak Dávid, az Ózd Kistérség Többcélú Társulása Társulási Tanácsának elnöke.

Az emberi erőforrások miniszteréhez címzett levélben több, a térségben jelenlévő problémát mutatnak be a tanács tagjai, valamint kérdéseket és megoldási javaslatokat is megfogalmaznak. Az is olvasható benne, hogy a szerződések ellenére néhány orvos ellenáll, vagy nem hajlandó ügyeleti ellátásban részt venni a jelenlegi díjak mellett. Ma Ózd városában a hétköznapi ügyeletet 3000 forintért látják el, ami napi 48.000 forintot jelent, míg ünnepnapokon óránként 4000 forint, így egy nap akár 96.000 forintot is megkereshet egy orvos. Ezzel szemben Borsodnádasdon egy hétköznapi ügyelet órabére 1699 forint, ami napi 27.195 forint, míg ünnepnapon akár 52.500 forint. Csokvaományban egységesen minden nap ennek töredékéért, 1250 forintos órabérét dolgozik egy orvos. Emellett a bérezésekhez szeretnének most újra emelést kérni a háziorvosok, amelyet a levél szerint megadnának az önkormányzatok, de nincs rá elegendő fedezetük.

„Nagyon nagy problémát okoz, hiszen a finanszírozás a jelenlegi ügyeleti díjakat sem  fedezi, és e mellé további óránkénti 1000 forintos emelést szeretnének a háziorvosok és a házi gyermekorvosok” - hangsúlyozta Gál Katalin, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény megbízott intézményvezetője.

Az Ózd Kistérség Többcélú Társulása keretében 17 településen működtet alapellátási ügyeletet. Ez a lakosság számát tekintve ötvenezer főt jelent. A tanácsból már több polgármester aláírta az emberi erőforrások miniszterének címzett levelet.


803_0_t 803_1_t 803_2_t 803_3_t
803_4_t 803_5_t 803_6_t 803_7_t
803_8_t
Vissza