Apró odafigyelés2019. december 4. (szerda) 19:00 - Híreknews/8797_0_300.jpgNagy segítség a madaraknak télen a túléléshez a rendszeres etetés. A szakember szerint a boltban kapható madáreleségek is jónak mondhatóak, emellett a különböző natúr magok is hasznosak. Ugyanakkor tilos péksüteményeket és kenyeret kihelyezni, mert ezek könnyen penészedhetnek. Emellett a megfelelő itatásról is érdemes gondoskodni.

Madáretetőkkel találkozhatunk lakótelepeken, családi házas övezetekben és a nevelési intézmények udvarán is. A szakemberek szerint az egyik legfontosabb szabály, hogy amennyiben megkezdjük az etetést, úgy április végéig folyamatosan csináljuk, hiszen nagyon rászoknak a madarak a könnyen megszerezhető táplálékra.

„Főleg a fekete napraforgót szokták szeretni, az olajtartalma miatt. Lehet nekik adni kölest, fénymagot, muhart, diót és mogyorót. Egy dologra kell odafigyelni, hogy ezek mindig natúr termékek legyenek, tehát ne legyen pörkölt és ne legyen sós. Különböző gyümölcsféléket kell nekik adni, például egy félbe vágott alma felszúrva egy bokor ágára jó cukorforrásként szolgál. Vannak olyan madárkák, akik szeretik a húst. Lehet nekik főtt csirkemájat, szívet és mellet is adni” - mondta Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke.

Emellett az állatkereskedésekben kapható, úgynevezett cinkegolyó is jó megoldás lehet. De a főtt szalonna vagy a főtt háj is kiváló csemege, ezeket pedig akár nyersen is oda lehet adni a madaraknak. Tilos viszont péktermékeket és fűszeres dolgokat felkínálni.

Ritkábban esik szó róla, de nemcsak a madarak etetése kiemelten fontos, hanem az itatásuk is. A kemény mínuszokban nagyon nehezen tudnak hozzájutni a megfelelő mennyiségű folyadékhoz. Ha egy liter vízben 4-5 kávéskanál cukrot teszünk, akkor nehezebben fagy majd be.

Arra mindenképp oda kell figyelni, hogy amennyiben romlandó hús kerül ki és nincs fagy, kétnaponta cserélni kell az eleséget és fertőtleníteni az etetőket. A madaraknak is vannak különböző betegségeik, és ha sokan gyűlnek össze, könnyebben terjedhetnek a kórok.

Kép forrása: internet

Vissza