Önzetlen segítők (képgalériával)2019. november 28. (csütörtök) 19:00 - Egészségnews/8776_0_300.jpgA helyi véradókat ünnepelte a Magyar Vöröskereszt. A Véradók Napján közel ötven kitüntetést osztottak ki az évek óta önzetlenül segítőknek. Elismerést kapott egy olyan férfi is, aki összesen 120-szor adott vért életében.

November 27-e a Véradók Napja hazánkban. Több évre visszamenőleg ezen a napon városunkban is ünnepséget szerveznek a helyi véradók számára, hogy ezzel is köszönetet mondjanak az önzetlenül segítőknek. Az idei ünnepségen beszédet mondott Zsuponyó Anett, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke, aki kiemelte a véradás fontosságát és jelentőségét. Emellett Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének igazgatója is üdvözölte a rendszeres véradókat.

„Ózdon és környékén is az a jellemző, hogy a nagyvárosokban és nagyobb településeken, ahol ugye több ember lakik, és nagyobb cégek is vannak, ott jellemzően jobb a véradás, hiszen a kisebb falvakból inkább bejárnak dolgozni a nagyobb üzemekbe, városokba. Itt Ózdon havonta egyszer tartunk véradó napot, és körülbelül ötven fő szokott megjelenni havonta és különböző városokban, mint például Putnokon és más megyei nagyvárosokban is ez a jellemző, de ettől függetlenül a kisebb településeken is évente kétszer-háromszor szervezünk kiszállásos véradást” - emelte ki Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének megyei igazgatója.

A mostani ünnepségen közel ötven díjat osztottak ki az önzetlenül segítők között. Többen 25, 50 vagy 75 alkalommal voltak donorok, de volt köztük 100, illetve 120-szoros véradó is. Az elismerés mellé pedig egy kisebb ajándékcsomagot is átvehettek a résztvevők.

„Tizenkilenc éves koromtól adok vért, természetesen rendszeresen. Akkoriban a brigád mozgalom miatt is adtunk vért, mert azt kellett, aztán katona voltam, és akkor is kellett. Azért adok vért, mert szüksége van rá az embereknek, én pedig ráérek, és így elmegyek, mindig adok vért. Plazmás véradáson is voltam és irányított véradáson is, valaki felkért rá, és elmentünk, és leadtuk a vérünket. Ez úgy bennem van” - mondta Vitkó István.

„Jó a vérem is, és egészséges embernek születtem, illetve önzetlen ember lettem, mivel bányász voltam. Először kohász 10 évig és 10 hónapig, utána pedig bányász 27 évig körülbelül” - nyilatkozta Bodnár Tibor.

A kitüntetések átadása után egy kisebb műsorral készültek a szervezők a jelenlévőknek. Az ÓMI Zenés Színház tagjai, Rási Zorka és Berki Alex adtak elő több dalt a vendégeknek.


776_0_t 776_1_t 776_2_t 776_3_t
776_4_t 776_5_t 776_6_t 776_7_t
776_8_t 776_9_t
Vissza