Bizottsági álláspont (képgalériával)2019. november 28. (csütörtök) 19:00 - Önkormányzatnews/8775_0_300.jpgRendkívüli bizottsági ülésen tárgyalták az ózdi labdarúgás helyzetét. Az Ózdi Kohász Sport Clubot a Magyar Labdarúgó Szövetség kizárta az NB3-as labdarúgó-bajnokságból, így bizonytalanná vált a futball jövője városunkban. A szakbizottság tagjai a szükséges intézkedésekről és a lehetséges megoldásról egyeztettek.

Az utóbbi hetekben számos olyan dolog történt az Ózdi Kohász Sport Club életében, amely aggodalmat keltett a város sportszerető közönsége körében. Mivel a stadion alkalmatlan az NB3-as mérkőzések megrendezésére, a szurkolók hosszú fordulók óta nem láthatták itthon a csapatot. Előbb az utánpótlás együttesek ki nem állása miatt vontak le pontokat a gárdától, majd a felnőtteknek maradt el meccse létszámhiány miatt. Várhidi Péter vezetőedző távozott, majd a főként serdülő korú játékosokkal felálló Kohász példátlanul súlyos vereséget szenvedett Tállyán. A Magyar Labdarúgó Szövetség végül kizárta a csapatot, ezzel a 110 éves hagyományokra visszatekintő ózdi labdarúgás jövője bizonytalanná vált. A kialakult helyzet miatt rendkívüli ülést tartott az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság. Féder József ismertette a jelenlegi állapotokat, és úgy fogalmazott, véget kell vetni az ámokfutásnak.

„A labdarúgásnak ózdi kezekben kell maradni mindaddig, amíg az ózdi edzők, az ózdi vezetők képességeinek megfelelően, illetve ózdi játékosokkal el tudják végezni a feladatokat. Értelemszerűen, ha megint NB1 lenne, amire nincs reális esély, akkor már valószínűleg nem tudnánk olyan szintű játékosokat kinevelni. De úgy gondolom, megye 1-re, NB3-ra az ózdi szakemberek bármikor kinevelnek játékosokat” - mondta Féder József, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság tagja.

Féder József vezetésével egyébként a közelmúltban megalakult az Ózdi Hétvölgy Focisuli, amely több korosztályban is folytatja az utánpótlás-nevelést, sőt a mostani kizárással hátrányosan érintett fiataloknak is szeretnének edzéslehetőséget biztosítani. Abban a bizottság minden tagja egyetértett, hogy a jövőt a helyi szakemberekre és sportolókra kell alapozni.

„Én mindig a helyiekben bíztam, bennük hiszek. Akkor jártam szívesen az ózdi futballmeccsekre, amikor a barátom fia futballozott, vagy akár korábban az én fiam is. Tehát a helyi, ózdi srácokat helyi edzők edzették. Amikor a mieinknek, a sajátjainknak szurkolhattunk” - fogalmazott Obbágy Csaba, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság tagja.

A tanácskozásra Gál Lászlót, az Ózdi Kohász Sport Club elnökét is meghívták, azonban levélben nem válaszolt, telefonon nem tudták elérni, és meg sem jelent az ülésen. Fidrus Péter elmondta, hogy az elnök egy korábbi bizottsági ülésen is valótlan állításokat tett.

„Nem gondolom, hogy igaz lenne az, sőt tudom, amit Gál László folyamatosan állít: hogy az önkormányzat nem biztosította az NB3 követelményeit. Neki lett volna, ha nem is feltétlenül feladata, de lehetősége lett volna erre” - emelte ki Fidrus Péter, önkormányzati képviselő.

Janiczak Dávid polgármester szerint Ózdon minden ózdi embernek az a legfontosabb feladata, hogy a város jó hírnevét öregbítse. Ezt Gál László nem teszi meg, ezért nincs helye Ózdon, az ózdi labdarúgás közelében.

„Amennyiben a város nevének öregbítésére például egy klubnak az elnöke alkalmatlan, hiszen a klubbal lejáratja a várost, és az ott szívüket-lelküket beletevő sportolókat is, és ez most már jól bizonyítható, és semmilyen együttműködést nem mutat arra, hogy bárminemű segítséget igénybe vegyen, az ilyen embert a város ki kell, hogy vesse magából” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Mivel az önkormányzat nem tulajdonosa az Ózdi Kohász Sport Clubnak, így csak kevés eszköz áll rendelkezésükre ahhoz, hogy a kialakult helyzetet kezelni tudják. A bizottság úgy határozott, javasolja a képviselő-testületnek, hogy vonja vissza Ózd város nevének használatához adott hozzájárulását. Emellett az önkormányzat által nyújtott pénzügyi támogatást is visszavonhatják, ha a klub nem tudja igazolni köztartozás-mentességét. Végül pedig az Ózdi Sport- és Élményközpont is felülvizsgálja a klubbal kötött bérleti szerződést. Ezekről a képviselő-testület később tárgyal. A felnőtt labdarúgással kapcsolatban Féder József elmondta, amennyiben az önkormányzat is mellettük áll, jövőre készek lesznek csapatot indítani, helyi sportemberekre alapozva.


775_0_t 775_1_t 775_2_t 775_3_t
775_4_t 775_5_t 775_6_t 775_7_t
775_8_t 775_9_t
Vissza