Maradnak a gyárak? (képgalériával)2019. november 25. (hétfő) 19:00 - Híreknews/8764_0_300.jpg„A munkaerő létszámot a termelési volumenhez igazítjuk a jövőben is." Többek közt ez derül ki a városunkban működő egyik összeszerelő üzem által kiadott közleményből. Ózdon már jó ideje keringenek hírek a nagy foglalkoztatók bezárásáról, illetve a létszámleépítések is szóba kerültek. Városunk polgármestere is kért tájékoztatást az ügyben és kapott is.

Ózdon már jó ideje téma a helyben működő összeszerelő üzemek körül kialakult helyzet. Az internetes fórumokon legtöbben a gyárak bezárásáról beszélnek, de szóba kerültek a nagyfokú létszámleépítések is. Az ügy kapcsán Janiczak Dávid, városunk polgármestere is kért tájékoztatást az érintettektől, egyikük közleményben válaszolt a város első emberének megkeresésére. Egyébként 2018-ban a Dózsa György úton működő üzemet a tulajdonosi kör a világ mintegy száz országában jelen lévő másik multinacionális cégnek adta el. A kiadott közleményből kiderül többek közt az is, hogy ennek eredményeként egyes gyártósorok a lengyelországi üzembe kerültek, más termékek előállítását pedig az ózdival párhuzamosan az olaszországi üzemükben is elkezdték, de egyéb információkat is megosztottak a levélben.

„A piaci kereslet stabilitásának függvényében folytatódik ennek a termékcsoportnak a gyártása a magyar üzemben. Ennek megfelelően jelenleg vizsgáljuk, hogy a negyedik negyedévi üzleti tervünk milyen hatással lesz a munkaerő állományra. Ami a hosszabb távú kilátásokat illeti, az ABB folyamatosan elemzi és értékeli a gyártási és szolgáltatási folyamatokat, valamint az üzemi működést annak érdekében, hogy teljesítse üzleti növekedési céljait. A gépgyártás, mint iparág erősen ki van téve a dinamikus piaci változásoknak. Márpedig az üzleti környezet az utóbbi időben a szokásosnál is kiszámíthatatlanabbá vált, ami megnehezíti a pontos előrejelzést. Következésképpen az ózdi gyárunkban növekvő fluktuációra számítunk a termelés mennyiségében, és korábbi gyakorlatunknak megfelelően, a munkaerő létszámot a termelési volumenhez igazítjuk a jövőben is" - áll a cég által kiadott közleményben.

Nem megerősített információink szerint a Bolyky Tamás úton működő autóipari elektronikai alkatrészeket gyártó cég a napokban hatvanhárom embertől vált meg. Az egyik érintett már 2015 óta erősítette a vállalat csapatát, tulajdonképpen most a szerződését nem hosszabbították meg, de ettől függetlenül nem érintették jól a történtek.

„Szűkösebb lesz a karácsonyunk. Amikor pénteken ideadták nekem ezt a levelet, jóformán sírógörcsöt kaptam. Egész nap csak sírtam és sírtam. Egyedül nevelem a kislányomat. Ő nem értette, hogy most miért vagyok ilyen letargiás. Beszéltem az egyik ismerősömmel telefonon, aztán odajött a kislányom, hogy anya kirúgtak a munkahelyedről? Mondtam neki, hogy ki. Annyit csinált, hogy megölelt. Majd mondtam neki, hogy most kicsit szűkösebb lesz a karácsony, lehet, hogy sem karácsonyfánk nem lesz, sem ajándék, de mi ott leszünk egymásnak” - nyilatkozta egy volt dolgozó.

Elmondta azt is, hogy a cég illetékesei olyan ígéretet is tettek, hogy amint rendeződik a helyzetük, felkeresik majd a további közös együttműködés reményében, bár ő ezzel a lehetőséggel már nem szeretne élni, ezért már több helyre is beadta önéletrajzát.

A helyi vállalat vezetőitől november 21-én szerkesztőségünk is kért tájékoztatást. E-mailünkben többek közt arra voltunk kíváncsiak, hogy terveznek-e a közeljövőben bármilyen ok miatt létszámleépítést, illetve hogy milyen terveik vannak a jövőre nézve. Eddig még nem kaptunk válaszokat, de természetesen amennyiben ez megtörténik, arról is beszámolunk.


764_0_t 764_1_t 764_2_t 764_3_t
Vissza