Férfiak egészsége2019. november 22. (péntek) 19:00 - Egészségnews/8760_0_300.jpgA prosztatarák elleni küzdelemre hívják fel világszerte a figyelmet novemberben. Ekkor a férfiak egy teljes hónapra félreteszik a borotvát, és világszerte megnövesztik bajszukat, szakállukat. Hazánkban évente átlagosan 4500 embert diagnosztizálnak prosztatarákkal, közülük körülbelül 1500-an bele is halnak a betegségbe. Mint szinte mindig, ebben az esetben is a legfontosabbak a szűrővizsgálatok.

Egy ausztrál kezdeményezés alapján a férfiak egy teljes hónapra félreteszik a borotvát, és világszerte megnövesztik bajszukat, szakállukat. E tevékenységükkel hívják fel a figyelmet arra, hogy nekik is törődniük kell egészségükkel, és szembe kell nézniük az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal. Fontos kiemelni a szűrővizsgálatok jelentőségét, hiszen minél hamarabb fedezik fel a bajt, annál nagyobb eséllyel lehet gyógyítani.

„Általános tünetek, amik figyelmeztető jelek lehetnek az életkorral összefüggőek. 50 év feletti férfiaknál, ha esetleg véres a vizelet, vagy változik a vizelet minősége, az intő jel lehet. Abban az esetben, ha alhasi fájdalmat tapasztal, vagy az ondóban vér jelenik meg, érdemes orvoshoz fordulni” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Évente átlagosan 4500 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal, közülük körülbelül 1500-an sajnos bele is halnak a betegségbe. Magyarország egyébként 2009-ben csatlakozott a Movember mozgalomhoz, 2016-ban pedig életre hívták a Prosztata Kommandót. Ennek lényege, hogy különféle egészségnapokon, rendezvényeken és eseményeken egészségügyi szakvizsgával rendelkező személyzetet biztosítanak, akik a megadott helyszínen és napon PSA szűrést és tájékoztatást végeznek. Persze nem csak emiatt érdemes szakállat növeszteni.

Az arcszőrzetnek egyébként az egészségre gyakorolt számos pozitív hatása ismert. A sűrű szakáll például képes megvédeni a bőrt a nap káros sugaraival szemben. Londoni kutatók szerint a bőr fiatalon tartásában is hasznos, ugyanis véd a szél szárító hatása ellen, és megakadályozza az elraktározott víz távozását. Emellett a bajusz segít meggátolni, hogy az allergének nagy része bejusson az orrjáratba.

Vissza