Lakossági panaszok (képgalériával)2019. november 19. (kedd) 19:00 - Városnews/8743_0_300.jpgNagyon sok hibát és problémát jelez a lakosság a csatornázás ideiglenes helyreállítási munkáival kapcsolatosan. A területi képviselők is igyekeznek segíteni az érintetteknek, de nem sok sikerrel járnak. A felügyelő mérnökszervezet türelmi időt határozott meg a kivitelezőknek. A Mészáros és Mészáros Kft. projektvezetője szerint vannak olyan előírások, amelyeket egyáltalán nem lehet betartani.

A csatornaberuházás nagy erőkkel zajlik Ózdon. Az őszi esős időjárásnak is köszönhetően a kivitelező cég munkatársai egyre több problémával találják szembe magukat. A város lakossága rengeteg panaszt fogalmaz meg a munkálatok kapcsán, pontosabban az ideiglenes helyreállításokat érintően.

Hódoscsépányon a Nyárjasalja és a Semmelweis úton is vannak gondok. Bár előbbi területen már történt pozitív változás, utóbbi utcában például előfordult az is, hogy az egyik ingatlan kerítéséhez hozzácsapódott a markológép kanala, és ez okozott bosszúságot a tulajdonosnak. A kivitelezők többszöri megkeresés után jövőre ígérték ennek kijavítását. Ám a legnagyobb gondot itt a sár okozza.

„Járhatatlanok lettek az utak. A nagy géppel, amivel jártak felmarták az egészet sajnos. 15 centis sárban járunk, az utca végére depózták a nagy mennyiségű földet, ezt folyamatosan lemossa a csapadék” - nyilatkozta Váradi Endre.

Az érintettek legtöbbször a területi képviselőkön keresztül próbálnak meg eredményt elérni, de ez sem mindig sikerül.

„Múlt héten volt egy megbeszélés, ahová a területi képviselőket is meghívták, és elmondtuk ezeket a panaszokat címre pontosan, hogy hol, milyen problémák vannak. Megnyugtató válaszokat kaptunk, hogy ők mindig azonnal reagálnak ezekre a panaszokra, hát kimondhatom akár kamera előtt is, hogy hülyének vagyunk nézve mi képviselők is, illetve a lakosság is. Nem minőségi javításokat végeznek ezeken a területeken” - hangsúlyozta Fidrus Péter, területi képviselő.

A beruházást egyébként egy mérnökszervezet is felügyeli, és a lakosság részéről felmerült panaszokat ők is jogosnak tartják. Emiatt több alkalommal is felszólították a kivitelezőt írásban, vagy szóban. Ritter György azt mondja, a probléma gyökere az, hogy a kivitelező és a megrendelő másként értelmezi a helyreállítások gyorsaságát.

„Türelmi időszakot most november 30-ig kaptak, hogy a tél beállta előtt minden területen tegyenek rendet. December 2-án hétfőn, helyszíni ellenőrzést tartunk fényképfelvételekkel és állapotrögzítéssel. Ezt követően dönt a mérnökszervezet arról, hogy a munkát egyáltalán folytathatják tovább, vagy pedig a téli időszakra teljesen le kell állniuk” - mondta Ritter György, a RIT-TERV Kft. ügyvezetője, vízépítő mérnök.

Az Uraj úton a homokos agyag miatt teljes földcserére van szükség. A városban olyan a talaj, amelynek a tömörítése számos problémát okoz a kivitelező cég munkatársainak. Sokszor az időjárás is megnehezíti a dolgukat. Több olyan terület is van, amelyhez az Ózdi Városüzemeltető Intézmény ad közútkezelői engedélyt, ám az ebben foglaltakat nem minden esetben tudják teljesíteni.

„Vannak olyan előírások, amelyeknek a betartása meglehetősen nehézkes, itt gondolok arra, hogy van olyan utca megjelölve, ahol naponta kellene aszfalttal helyreállítanunk ideiglenesen is, illetve aszfalttal, CKT réteggel. Ez szerintem életszerűtlen, mert ha haladunk napi ötven métert, ennek megfelelő aszfaltmennyiséget ide kirendelni délutánra úgy, hogy azt be is pakoljam, az szinte a lehetetlennel egyenlő. Ha én betonozom azt az ötven métert, akkor az ott lakó embereket bezárom legalább két napra, mert nem lehet kijönni a kapubeállókon, amíg meg nem szilárdul a beton” - fogalmazott Bíró Ferenc, a Mészáros és Mészáros Kft. projektvezetője.

Bíró Ferenc elmondta, hogy az egyéb területek kapcsán túl sok problémájuk nincs, igyekeznek mindenhová odaérni, ám ehhez az itt élők türelmére is szükség van. A téli időszakban majd csökkentett kapacitással működnek, de akkor is szeretnék a lehető leggyorsabban kezelni az aktuálisan felmerülő panaszokat. 2020 decemberéig körülbelül 50 kilométernyi szennyvízcsatorna-hálózatot építenek meg a hozzátartozó bekötésekkel. Ennek mára körülbelül a nyolcvan százaléka készült el, hozzávetőleg még 8-10 kilométer van hátra.


743_0_t 743_1_t 743_2_t 743_3_t
743_4_t 743_5_t 743_6_t 743_7_t
743_8_t 743_9_t 743_10_t 743_11_t
743_12_t 743_13_t 743_14_t
Vissza