Hasznos ajándék (képgalériával)2019. november 15. (péntek) 19:00 - Egészségnews/8730_0_300.jpgHasznos ajándékot kaptak az Ózdi Mentőállomás munkatársai a Digitális Erőmű vezetőitől. Az eszközzel, amely egy 3D-s nyomtatóval készült a gégemetszést tudják gyakorolni a mentősök. Ez egy komoly beavatkozás, amely rendkívüli pontosságot igényel. A kellékből a zsámbéki, a miskolci, és a kazincbarcikai mentőállomás dolgozói is kapnak egyet.

A gégemetszéshez kapcsolódóan adtak át tegnap hasznos eszközöket a Digitális Erőműben az Ózdi Mentőállomás dolgozóinak.

„A 3D nyomtatóinkat hasznosítottuk, és a mentősök kérésére gégéket nyomtattunk, egy 3D modell alapján. Több 3D nyomtatóval is rendelkezünk, ezeket a Digitális Napokon szoktuk bemutatni. Nyomtattunk már többek között épületet is olyan 3D modellből, amelyet mi magunk készítettünk drónok segítségével. Most először sikerül olyan hasznos tárgyakat nyomtatnunk, amelyek a mentősök gyakorlását segítik gégemetszés esetén” - mondta Lovas Lajos, a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az ötlet Faragó Tamásnak, egy ózdi mentőtisztnek a fejéből pattant ki, hogy egy ilyen műanyag gége segítheti őket a felkészülésben, ám a helyieken túl kapnak egyet a miskolci, kazincbarcikai és zsámbéki mentőállomás dolgozói is.

„Az Országos Mentőszolgálatnak vannak szabványos eljárásrendjei, amelynek az egyik része a légútbiztosítás. A légútbiztosításnak is több formája létezik. A mentőegységeknek a szakmai szintje emelkedik, annak megfelelően az elvárásoknak is emelkedik a szintje. A legmagasabb szintű mentőegység, amikor egy mentőtiszt és egy mentőorvos vonul ki, ők végezhetik ezt a gégemetszést, ezt akkor végezzük, amikor felső légúti elzáródás van” - nyilatkozta Dovala Attila, az Ózdi Mentőállomás vezetője.

Az Ózdi Mentőállomás képviselői egy rögtönzött bemutató keretében a pontos folyamatot is illusztrálták a kellékek segítségével. Így hamar előkerült az asztalra a szike, a vezetőcső, tágító és tubus. Az emberi szövetet pedig egy darab disznóbőrrel helyettesítették. Ez egy bonyolult kis sebészeti beavatkozásnak minősül, amelyet minél többször érdemes gyakorolni, hiszen emberéletekről beszélünk.


730_0_t 730_1_t 730_2_t 730_3_t
730_4_t 730_5_t 730_6_t
Vissza