Nyílt nap (képgalériával)2019. november 14. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/8729_0_300.jpgInteraktív nyílt napot tartottak az Ózdi Szakképzési Centrumban. A választás előtt álló fiatalok számos szakmát tekinthettek meg a Gábor Áron Szakképző Iskolában és a Bródy Imre Szakgimnáziumban. A 2020/2021-es tanévtől több változás lép életbe a szakképzések területén hazánkban, amelyekkel még inkább inkább szeretnék vonzóvá tenni a szakképzést.

Az általános iskolás diákoknak hamarosan dönteniük kell arról, hogy hol folytatják majd tanulmányaikat. Ez a választás sokszor nehéz a tanulóknak, így a középiskolák minden évben nyílt napokat tartanak, amelyen betekintést nyerhetnek az adott intézmény életébe. Így az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolájában is, ahol új típusú szakképzési rendszer lép életbe a következő tanévtől. A tervek szerint valamennyi képzésen részt vevő diák ösztöndíjat kap majd, tanulmányi átlagtól függően.

„Újabb változás előtt áll a szakképzés Magyarországon, tehát a 2020/2021-es tanévtől az eddig érettségit adó szakgimnáziumot felváltja az ötéves technikum. Ez azt jelenti, hogy a tanuló ágazati képzésben, nálunk ez vendéglátóipar és gépészet, az ötödik év végén kap érettségi, illetve technikusi bizonyítványt. Én ezt hosszú időnek tartom, és ezért javaslom a szakközépiskolát váltó szakképző iskolai képzéseket, itt három éves nappali tagozatos képzéseket hirdetünk” - mondta dr. Alabán Péter, az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolájának tagintézmény-vezetője.

A Gábor Áron Szakképző Iskolában a diákok tizenkét képzés közül választhatnak. Ebből kettő öt éves technikumi ágazat, amely mellett érettségit kapnak a tanulók, illetve tíz, három éves szakképző iskolai képzést. Így a nyílt napon résztvevő fiatalok számos szakmába nyerhettek betekintést.

„Pék szakmát, ahol lehetett pizzát kóstolni, láttunk pincér szakmát, ott meg volt szépen terítve, és meg lehetett nézni közelebbről” - nyilatkozta Nagy Erik Norbert.

„Engem különösen érdekel az egészségügy és a rendészet. Az egészségügyben főleg a csecsemőgondozás” - hangsúlyozta Matovics Viola.

A nyílt nap mellett a diákok Béres Sándor kiállítását is megtekinthették az intézményben. A tárlat az 1848-as és az 1956-os forradalom és szabadságharcról szólt, illetve az ózdi szakképzés 130. évfordulójáról. Az Ózdi Szakképzési Centrum másik intézményében, a Bródy Imre Szakgimnáziumba is hasonló programot tartottak ma reggel a tanulók számára.

„Én úgy gondolom, hogy olyan ágazatokban képezzük a tanulókat, akik ha majd nálunk végeznek, és a jövőre beinduló ötéves technikumi képzésbe bekapcsolódnak, akkor piacképes szakmát tudnak szerezni, emelt szintű szakképesítést, technikus képesítést. Ezt tesszük a hagyományos ágazatainkban is, új nevükön elektronika, elektrotechnika ágazatban, ahol elektronikai technikus képesítést kaphat, de megtesszük ezt az immár informatika és távközlés ágazatnak nevezett területen, ahol pedig informatikai rendszer és alkalmazásüzemeltető technikus végzettséget kaphat” - emelte ki Deklava Mariann, az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Szakgimnáziumának tagintézmény-vezetője.

A Bródy Imre Szakgimnáziumban három fő ágazatból lehet választania a diákoknak. Elektronika- és elektrotechnika, informatika és távközlés, illetve az egészségügyi képzésen belül gyakorló ápoló végzettséget szerezhetnek a tanulók.


729_0_t 729_1_t 729_2_t 729_3_t
729_4_t 729_5_t 729_6_t 729_7_t
729_8_t 729_9_t
Vissza