Vers és zene (képgalériával)2019. november 11. (hétfő) 19:00 - Oktatásnews/8710_0_300.jpgJónás Zoltán tartott rendhagyó irodalomórát a Városi Könyvtárban. A középiskolások Ady műveit hallhatták. Az előadó szerint fontos megismertetni a költő munkásságát a fiatalokkal, nemcsak az iskolában, de kötetlenebb módon azon kívül is. A versek között zenés betétek is elhangzottak.

A József Attila Gimnázium, illetve az Ózdi Szakképzési Centrum két helyi tagintézménye, a Bródy Imre és a Gábor Áron Szakképző Iskola diákjai számára tartottak rendhagyó irodalomórát ma délelőtt a Városi Könyvtárban. Az intézményben már nagy hagyománya van a hasonló rendezvényeknek, amelyeken a tanulók kötetlenebb formában ismerkedhetnek meg az irodalommal.

„Rendhagyó irodalomórákat régóta tartunk a könyvtárunkban. Nagyon sokszor kortárs írókat, költőket hívunk, hogy a gyerekek szemtől szemben megismerjék az irodalmat és magát a költőt. A mai délelőtt nem az íróról szól, hanem az előadóról, aki Ady Endre verseit fogja előadni. Jónás Zoltán régóta könyvtárunk visszatérő vendége. Nagyon szépen mondja a verseket, és nagyon figyelemfelkeltően, hogy így is a gyerekek megismerjék nemcsak az irodalomórán, hanem az irodalomórán kívül is” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, az ÓMI Városi Könyvtár könyvtárvezetője.

Jónás Zoltánnal érkezett egy hegedűs is, Petró Balázs, így a versek között Kodály- és Bartók-művek részletei csendültek fel. Jónás Zoltán szerint bár Ady már száz éve meghalt, műveinek van üzenete a mának is. Fontos a fiatalokkal is megismertetni az életművét, hiszen a költő őket tartotta örökösnek.

„Nagyon sokféleképpen magyarázták őt, illetve igyekeztek föltenni egy piedesztálra, hogy nehogy elérjük az embert. És hát ez nekem is elég sok gondot okozott, amíg végre sikerült őt elérnem. Nagyon fontos a felfogásomban, a gondolkodásomban, az eddigi előadóestjeim is ezt tükrözik: a magyarságtudatunk. És ezt mondták a legkevésbé Adyról, holott hihetetlenül ragaszkodott ahhoz, hogy ő magyar” - fogalmazott Jónás Zoltán, nyugalmazott kulturális igazgató, előadóművész.

A fiatalok feszült figyelemmel hallgatták az előadást. Jónás Zoltán szerint a diákok közül sokan ismerik Adyt, de nem elegen, ezért is fontos, hogy ilyen előadásokon keresztül is elvigyék a nekik a költő üzenetét.


710_0_t 710_1_t 710_2_t 710_3_t
710_4_t 710_5_t 710_6_t 710_7_t
710_8_t 710_9_t 710_10_t 710_11_t
710_12_t 710_13_t 710_14_t
Vissza