Biztonságos égetés2019. november 8. (péntek) 19:00 - Városnews/8707_0_300.jpgKiemelten fontos ebben az időszakban, hogy a lakosság megfelelő módon oldja meg a fűtést. Az egyik legjobb megoldás a gáz, ám a száraz fával való tüzelés is jó módszernek számít. Probléma főleg akkor van, amikor egyesek különböző hulladékokat és veszélyes anyagokat is meggyújtanak a kályhákban. Ezzel a káros anyagok levegőbe jutásához is nagymértékben hozzájárulnak.

A hidegebb idők beköszöntével több helyen megkezdték a fűtést, és a szélmentes időjárásnak köszönhetően térségünkben is hamar megemelkedett a szállópor koncentrációja. Bár a napokban valamelyest kitisztult a levegő, jellemző erre az időszakra, hogy több alkalommal tapasztalhatunk szmogot. Ennek egyik fő okozója a nem megfelelő anyagokkal való tüzelés. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnok-helyettese szerint a legfontosabb a tudatos magatartás.

„A hidegebb idő és a fűtési időszak beköszöntével fontos felhívni a lakosság figyelmét a helyes fűtési szokásokra, illetve azok kialakítására. Ebből a célból az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egy kampányt indított: Ne gyújtsa! Gyűjtse! elnevezéssel. A kampányban felhívják a figyelmet a helyes tüzelési szokások kialakítására, illetve a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára” - mondta Czene Zsolt, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnok-helyettese.

Az élet védelméért és a környezet biztonságáért szervezett kampányra azért van szükség, mert a háztartási hulladék kezelésének problémái, illetve az emberéleteket követelő szén-monoxid-mérgezések és lakástüzek az eddigieknél is erőteljesebb fellépést sürgetnek. Sajnos térségünkben is vannak olyan háztartások, ahol különböző vegyszereket, műanyagokat és ruhaneműket is eltüzelnek. Ezek adott esetben lerakódnak a kéményekbe, és nagymértékben hozzájárulnak azok kigyulladásához. Emellett a kerti hulladékok égetésének is speciális szabályai vannak.

A kerti hulladékok égetését alapvetően a levegőtisztaságról szóló törvény szabályozza, ám kiskaput jelent, hogy az önkormányzatok saját hatáskörben felügyelhetik a kerti hulladékok égetését. Ózd esetében a helyi rendelet márciusban és áprilisban, illetve október-november hónapokban, kötött időintervallumban engedélyezi.

Vissza