Új ismeretek (képgalériával)2019. november 8. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/8704_0_300.jpgAz iskolai szociális munkáról tartott előadást dr. Kozma Judit. A Miskolci Egyetem tanszékvezetője ismertette egy saját kutatását, amelyet Miskolc környéki településeken végzett. Szó esett arról, hogy miért van szükség az iskolákban szociális munkásokra, és arról is, hogyan tudnak segíteni a diákoknak, pedagógusoknak. Ezzel a programmal elindult a tudománynépszerűsítő előadássorozat új évada.

Dr. Kozma Judit előadásával indult el az új tanév tudománynépszerűsítő előadássorozata. A Miskolci Egyetem Szociális Munka Tanszékének vezetője az iskolai szociális munkáról beszélt az egyetemi hallgatókból és érdeklődőkből álló hallgatóságnak. A Tiszti Kaszinó épülete már számos hasonló előadásnak otthont adott.

„Ugyanúgy, mint eddig, minden félévben meghirdetjük a tudománynépszerűsítő előadássorozatokat. Elsősorban szociális munka téren, másodsorban az anyagmérnöki alapszakhoz kapcsolódóan. Vegyes volt egyébként a fogadtatás, a cél mindkét esetben részben az ózdi képzések népszerűsítése volt, részben pedig azoknak a hallgatóknak a tananyagon túlmenő tájékoztatása, akik ide járnak az ózdi képzésekre” - emelte ki Szaka Attila, köznevelési és művelődési referens.

Az előadáson elhangzott, hogy viszonylag új területről van szó, ugyanis a kormány egy éve biztosította a szükséges forrásokat és törvényi hátteret. Maga a szakma ugyanakkor már nagyobb múltra tekint vissza. Dr. Kozma Judit ismertette saját kutatását, amelyet Miskolc környéki településeken végzett. Beszélt továbbá arról, hogy kulcskérdés a szociális munkások és a pedagógusok együttműködése. Ennek ellenére előfordulnak konfliktusok, a tanárok sokszor saját munkájuk kritikájaként élik meg a szociális munkás megjelenését. Hozzátette: a szakemberek segítségére a gettósodott területen működő intézményekben van a legnagyobb szükség.

„Ez azt jelenti, hogy az iskola munkáját nagyon sok esetben ezek a szociális problémák hátráltatják. Nem tudják a célokat elérni, a gyerek nem tanul, nincs felszerelése, adott esetben nehéz helyzetben van, éhes. Nagyon sokszor beszélnek erről kollégák, hogy a gyerekek hétfőn reggel úgy mennek be iskolába, hogy gyorsan egy kis kenyeret kell nekik adni, mert különben kiszédülnek a padból az éhségtől. Ilyen problémák jelennek meg, ezekben segít a szociális munkás” - mondta dr. Kozma Judit, a Miskolci Egyetem Szociális Munka Tanszékének tanszékvezetője.

Az előadássorozat egy hét múlva folytatódik. Jövő csütörtökön dr. Vajda Norbert, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének adjunktusa várja az érdeklődőket. Témája: Drogok, amikkel élünk.


704_0_t 704_1_t 704_2_t 704_3_t
Vissza