Példás magatartás (képgalériával)2019. november 7. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/8703_0_300.jpgA kazincbarcikai Don Bosco Iskola igazgatója tartott előadást a SZIKSZI-ben. Az eseményen az ózdi és a hangonyi egyházi fenntartású intézmények nevelői vettek részt. A pedagógusok megismerkedhettek a Don Boscóval, azzal, hogy hogyan lehet megőrizni a pozitív életszemléletet a gondok közepette, valamint szó esett a cigánypasztorációról is.

Három egyházi fenntartású intézmény, az ózdi II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, valamint a hangonyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola nevelői gyűltek össze ma kora délután a SZIKSZI-ben. Egy előadásra érkeztek, amelyet a kazincbarcikai Don Bosco Iskola igazgatója, Molnár Gál Béla tartott.

„Kedves kollégánk, akit vendégül látunk, nemcsak egy nagyszerű pedagógus, hanem egy igaz keresztény ember, akit én már több alkalommal hallottam különböző rendezvényeken, és mindig nagyrabecsülésemet vívta ki az az életszeretete, az az életszemlélete, ahogy ő keresztény emberként, és katolikus mivoltját büszkén felvállalva neveli a halmozottan hátrányos helyzetű középiskolás tanulókat, akik többségében cigány származásúak” - mondta Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda intézményvezetője.

Az igazgató betekintést engedett az iskola mindennapjaiba, és megmutatott egy imázsfilmet is, amelyben egykori diákok mondják el, miért jó a Don Boscóba járni. Molnár Gál Béla szerint fontos, hogy egy olyan közösség alakuljon ki, amely segíteni tudja egymást minden tekintetben, és az apró örömöknek kell tudni örülni.

„Nagyon fontos, hogy milyen a pedagógusi közösség egy adott iskolán belül. Abban az esetben, ha nagy a fluktuáció, és jönnek-mennek a pedagógusok, nagyon nehéz egy ilyen pozitív szemléletet kialakítani. De azokban az iskolákban, ahol a tantestület állandó, és a vezetés figyel a tanárok lelkiállapotára, és nem csak a leterheltséget, fizetést és egyéb ilyen dolgokat nézünk, hanem közösségépítésre is törekszik, akkor lehet ezt a fajta pozitív szemléletet megőrizni, és akkor tudunk egymásnak segíteni. Nagyon sokat számít az, hogy milyen kapcsolatok vannak a pedagógusok között” - fogalmazott Molnár Gál Béla, a Don Bosco Iskola igazgatója, diakónus.

Molnár Gál Béla elmondta azt is, hogy a keresztény érték többletet ad egy-egy intézmény tekintetében, hiszen ez közös pont lehet. A hit sok ember életében biztonságot, fogódzót jelent. A Don Boscóban is arra törekednek, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek kitörhessenek általa.


703_0_t 703_1_t 703_2_t 703_3_t
703_4_t 703_5_t 703_6_t 703_7_t
703_8_t 703_9_t 703_10_t 703_11_t
Vissza