Közelgő határidő2019. november 7. (csütörtök) 19:00 - Híreknews/8701_0_300.jpgNovember 14-ig kell eltávolítani az önkormányzati választás kampányidőszakában kihelyezett plakátokat. A jogszabály értelmében a jelölőszervezeteknek a választástól számított harminc nap áll rendelkezésükre a cselekvésre. Városunkban a tapasztalatok azt mutatják, hogy ennek általában mindig eleget tesznek a pártok és jelöltek.

Az idei önkormányzati választások kampányidőszakában nemcsak városunk, de a környező települések is megteltek a jelölőszervezetek és egyéni jelöltek voksolásra buzdító plakátjaival. A választást követően többnyire ezek a hirdetmények emlékeztetnek a nemrégiben lezajlott eseményekre. Az eltávolításukra adott időintervallumot azonban törvény szabályozza. Azt, hogy eleget tettek-e kötelezettségüknek a szervezetek és jelöltek, a Helyi Választási Iroda ellenőrzi.

„A választási eljárásról szóló törvény szabályozza ezt az eljárást. Harminc napja van a jelölőszervezetnek, vagy annak a személynek, akinek az érdekében ezt a plakátot kiragasztották. Ennek a határideje ugye november 14-én jár le” - mondta dr. Almási Csaba, a Helyi Választási Iroda vezetője.

A határidő lejárta után Ózdon a Városi Rendészet munkatársai járják körbe a közterületeket. Amennyiben az egyenruhások mégis találnak plakátokat november 14-e után, akkor a Helyi Választási Bizottság szólítja fel az esetleges jelölőszervezeteket, jelölteket. Ha ez sem vezet eredményre, akkor közköltségen távolítják el a politikai hirdetményeket, amelyet ezután a felelősre hárítanak.

Városunkban a tapasztalatok szerint jellemző az önkéntes jogkövetés. Az elmúlt években is szinte mindig a határidőn belül távolították el a jelölőszervezetek és jelöltek a kihelyezett plakátokat. Az általunk megkérdezett szervezetek elmondásuk szerint már túl vannak a leszedési folyamat nagy részén.

Vissza