Vakcinás védelem (képgalériával)2019. november 5. (kedd) 19:00 - Egészségnews/8695_0_300.jpgMég érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást. A tél és a hideg közeledtével megnő az influenzaszerű megbetegedések száma. Ebben az időszakban a vitamindús táplálkozás mellett az erre kifejlesztett oltóanyaggal védekezhetünk a legjobban. A vakcina főként az idősebbek és a krónikus betegségben szenvedők számára lehet fontos.

A tél és a hideg közeledtével jócskán megnő az influenzaszerű megbetegedések száma. Az egészséges életmód és a megfelelő vitaminok szinten tartása mellett védőoltással védekezhetünk a legjobban ebben az időszakban. Dr. Sahin Fawaz kollegális főorvos szerint még most is érdemes beadatni az oltóanyagot, hiszen ezzel érhetjük el a legnagyobb védettséget. Emellett kiemelte, fontos azt is tudni, mikor beszélhetünk egyáltalán influenzáról.

„Különbséget kell tenni az influenza és az influenzaszerű tünetek között. Az influenza egy veszélyes megbetegedés, elsősorban hirtelen kezdet, magas láz, levertség, az első 24-48 órában a láz 40 fokig nőhet. Ez egy veszélyes, fertőző megbetegedés. Az influenzaszerű tünetek a hétköznapokban a nátha, vagy a meghűlés. Tüsszögés, orrfolyás, torokkaparás, szemkönnyezés. Enyhe hurutos tünetek, amik pár nap alatt gyógyulnak meg” - mondta dr. Sahin Fawaz, kollegális főorvos.

Kiemelten érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást a gyengébb immunrendszerrel rendelkező 65 éven felülieknek és a krónikus betegségben szenvedőknek. Ide tartoznak például a magas vérnyomással, a légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők is. Ezért ezek a személyek térítésmentesen igényelhetik az oltóanyagot. Akik a felsoroltakon kívül szeretnék ezúton védeni szervezetüket, azok is megtehetik, hiszen alig kétezer forint ezeknek a vakcináknak a költsége.

A védőoltás és az egyéb gyógyszerek mellett érdemes a hideg évszakokban több időt a friss levegőn tölteni, vitamindúsan táplálkozni, illetve kerülni az olyan közösségeket ahol már megjelent az influenza. Ha valaki esetleg elkésett a védőoltás beadatásával, és megbetegedett akkor a legjobb ha a háziorvosához fordul, illetve a sok pihenés mellett ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás is. Szakemberek szerint hazánkban még nincs járvány, illetve annak csúcsa jövő év elejére várható, így körülbelül kéthetes hatóideje miatt érdemes most beszerezni a vakcinát.


695_0_t 695_1_t
Vissza