Továbbtanulás előtt (képgalériával)2019. november 5. (kedd) 19:00 - Oktatásnews/8693_0_300.jpgPályaorientációs napot tartottak a József Attila Gimnáziumban. A diákok több egyetem kínálatával is megismerkedhettek. Emellett arról is képet kaptak, hogy helyben milyen szakképzési lehetőségek várják azokat, akik nem a felsőoktatásban képzelik el a jövőjüket. A program nemcsak a végzősöknek, hanem az iskola összes diákjának szólt.

A Nyíregyházi Egyetem munkatársa tartott bemutatót különböző kísérletekből a József Attila Gimnázium laborjában. A terem megtelt érdeklődő diákokkal, de nemcsak itt, hanem számos más helyszínen is vendégelőadókkal találkozhattak a gimisek. Az intézményben évről évre pályaorientációs napot szerveznek, amely nemcsak a végzősök számára könnyíti meg a döntést, hanem az alsóbb évesek látókörét is szélesíti.

„A gimnázium pályaorientációs napjának a célja, hogy segítsük tanulóinkat a pályaválasztásban. Mindenkinek kötelező részt venni a programokon, nem csak a végzős tanulóknak. Minden tanuló három előadáson vesz részt, ezt önkéntes jelentkezés alapján regisztráltuk. Idén öt egyetem képviselője jött el hozzánk: a Miskolci Egyetem és Ózdi Kihelyezett Tagozata, az Eszterházy Károly Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, a Debreceni Egyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem képviselői jelentek meg nálunk” - mondta Czenéné Csomós Eszter, a József Attila Gimnázium intézményvezető-helyettese.

A fiatalok megtudhatták, milyen követelményeknek kell megfelelni, ha valaki a felsőoktatásban szeretné folytatni tanulmányait. Emellett az egyes intézmények képzési kínálatát és ösztöndíjrendszerét is megismerhették. Minden előadó próbálta vonzóvá tenni az általa képviselt egyetemet, voltak, akik híres és szakmájukban sikeres hallgatókat is bemutattak.

„Mindenképpen szeretném megemlíteni Oláh György nevét. 25 évvel ezelőtt, 1994-ben kapta meg a kémiai Nobel-díjat. Ő is a mi egyetemünk hallgatója volt, majd oktatója is. Nagyon fontos elmondani, hogy azokat a kísérleteket, amelyek a Nobel-díjhoz vezettek, azokat ott kezdte már el az egyetemen” - emelte ki dr. Hornyánszky Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi docense.

A pályaorientációs napon azok a diákok is hasznos információkkal gazdagodhattak, akik nem a felsőoktatásban képzelik el jövőjüket. Ők többek közt a helyi szakképzési lehetőségekről is értesültek, kitelepült az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Szakgimnáziuma és a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium is. Emellett visszatérő vendége a hasonló rendezvényeknek a Magyar Honvédség, ők többféle életpályamodellt is kínálnak. A továbbtanulás előtt álló diákoknak egyébként hamarosan fontos döntést kell hozniuk, a jelentkezési határidő az egyetemekre február 15-e.


693_0_t 693_1_t 693_2_t 693_3_t
693_4_t 693_5_t 693_6_t 693_7_t
693_8_t 693_9_t 693_10_t 693_11_t
693_12_t 693_13_t 693_14_t 693_15_t
693_16_t 693_17_t
Vissza