Missziós szimbólum (képgalériával)2019. november 3. (vasárnap) 17:44 - Egyháznews/8690_0_300.jpgVárosunkba érkezett a Missziós kereszt. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós szimbóluma több napra is az Ózdi Görögkatolikus Templomban lesz látható. A gyülekezet tagjai ebből az alkalmából számos programmal várták az érdeklődőket.

A Missziós kereszt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós szimbóluma. Az Ozsvári Csaba ötvösművész által 2007-ben készített három méter húsz centi magas, bronz borításokkal díszített mű általában az Esztergomi Bazilikában található. Most egy hónapon át a Miskolci Görögkatolikus Egyházmegyében állomásozik, így jutott el városunkba is pár napra.

„A Missziós kereszt, mint minden kereszt, Jézus Krisztus kereszthalálának a jelképe és a megváltás jelképe nekünk, keresztényeknek. Egyszerre a halálnak, a megváltó kivégzésének és a megváltással szerzett győzelemnek, a feltámadásnak is jele. A budapesti városmisszióra készítették ezt az óriási nagy keresztet” - fogalmazott dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye görögkatolikus püspöke.

A kereszt érkezése alkalmából az ózdi görögkatolikus gyülekezet több programmal várta az érdeklődőket. Ma a rövidebb istentiszteletek mellett püspöki liturgián is részt vehettek a hívek. A közös ebéd után dr. Csókay András idegsebész előadására teljesen megtelt a templom. Az elismert orvos többek közt az értelmi és az érzelmi hit egyensúlyáról is beszélt a jelenlévőknek.

„Éppen, hogy túlléptünk a halottak napján, tehát szeretnék egy pár gondolatot mondani a feltámadásnak a kitörő öröméről és arról, hogy ez már nemcsak egy hitbéli kérdés, hiszen tudományosan is bizonyított Krisztus feltámadása. Erről is szeretnék majd egy pár gondolatot mondani, illetve arról, hogy is fogunk mi kinézni a feltámadáskor” - mondta dr. Csókay András, idegsebész.

Az előadás után az elismert Hassler Énekegyüttes műsora következett. Az énekkar latin nyelvű egyházi zenéket és több művet elénekelt a népes közönségnek. A Missziós kereszt még a következő pár napban is az Ózdi Görögkatolikus Templomban marad. A gyülekezet tagjai több érdekes programmal várják az érdeklődőket. Hétfőn Demkó Balázs tart majd előadást a műben található ereklyékről, köztük az eredeti szent kereszt egy szilánkjáról.


690_0_t 690_1_t 690_2_t 690_3_t
690_4_t 690_5_t 690_6_tVissza