Téli menedék (képgalériával)2019. október 29. (kedd) 19:00 - Városnews/8679_0_300.jpgMost is várják a hajléktalanokat a helyi melegedőkben. A hideg időszak rejti a legtöbb veszélyt a hontalan személyek számára. Városunkban az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény több részlege is segítséget nyújthat a rászorulóknak, mind nappali, mind pedig éjszakai ellátás tekintetében.

A napokban jelentősen csökkent a hőmérséklet, éjszakánként pedig többnyire mínuszok jellemzik az időjárást. Ez az időszak a legkedvezőtlenebb a hajléktalan személyek számára. Sokszor életveszélyes helyzeteket okozhat a hideg, egyébként az utcán életvitel szerűen tartózkodást a törvény is tiltja. A rászorulóknak azonban van esélyük, ugyanis az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény több részlegében is igyekeznek nekik segítséget nyújtani.

„Jelen pillanatban a nappali melegedő olyan 90%-os kihasználtsággal működik, a két bentlakásos intézmény pedig a menedékhelyen 60, az átmeneti szállás pedig körülbelül 70%-kal, persze ez a téli időszakban meg szokott növekedni. Nagyon átfogó szolgáltatást biztosítunk, ami alapvető fizikai szükségleteket elégít ki. Itt például a tisztálkodás, mosás, ruhapótlástól kezdve a legkomolyabb ügyintézésekig” - nyilatkozta Jene András, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény részlegvezetője.

A tavalyi évben több fejlesztés is zajlott az intézmény részlegeiben. Az önkormányzat segítségével megújult az átmeneti szálló tetőszerkezete. Emellett egy pályázatnak köszönhetően az itt lévő hajléktalanok különböző műhelymunkákat is végezhetnek, mint például különböző textilek fonása, amelyért kisebb bért is kaphatnak. Több itt élő szerint a helyzetükhöz képest megfelelő a környezet és az ellátás.

„Itt bent dolgozunk, kapunk minden hónapban 4-8 ezer forintot. Nekem megfelelő, jó a társaság, jó a főnökség, jó minden” - mondta Bódi Zoltán.

A rászorulók mind a nappali melegedőt, mind pedig az éjjeli menedéket térítésmentesen vehetik igénybe néhány dokumentum bemutatását követően. Az átmeneti szállót pedig kisebb költségtérítéssel használhatják a hajléktalan személyek. November negyedikével elindul a zsíros kenyér és teaosztás is a reggeli órákban.


679_0_t 679_1_t 679_2_t 679_3_t
Vissza