Energiatakarékos életmód (képgalériával)2019. október 18. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/8650_0_300.jpgRendhagyó fizikaórán vettek részt a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium tanulói. Az érdekes órát egy pályázattal nyerték el az intézmény tanulói. Az erőműveken kívül szó volt energiatakarékos életmódról, de rengeteg kísérletet is láthattak a diákok az interaktív eseményen.

A Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium 9/E osztálya még szeptemberben pályázott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal egyik kezdeményezésére. Az Energiakövet elnevezésű program célja, hogy minél szélesebb körben bemutassa a környezettudatos életet az emberek számára. A három követ közül ma Máthé Marcell fizikus érkezett városunkba.

„Hárman vagyunk energiakövetek, és végül is a lényeg az, hogy az energiatakarékos életmódot próbáljuk megmutatni, hogy milyen is az. Itt akár arról is lehet szó, hogy hogyan gyűjtsünk hulladékot. Az én órám speciálisan az erőművekre és azoknak az osztályozására, illetve egy olyan jövőbeli energiatermelési módszerre mutat rá, amely egy lehetséges mód lesz a jövőben, ez az energiatárolás” - mondta Máthé Marcell, fizikus, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energiakövete.

Az előadáson az energiatakarékos életmódon kívül az erőművek besorolásáról, megújuló energiákról is szó volt. Az érdekes témák mellett pedig rengeteg kísérletet láthattak a tanulók az interaktív órán.

„Talán a legérdekesebb dolog, hogy ugye az iskolának nincsenek olyan készülékei, amivel ezt be tudják mutatni, ezért ez egy nagyon különleges óra, és örülök, hogy sikerült megnyernünk ezt a pályázatot, mert legalább láthatunk ilyen érdekes kísérleteket” - nyilatkozta Kiss Dominika.

„Gondoltam, hogy esetleg a jövőben jól jöhet nekem a fizika, és biztosan érdekesebb lesz, mint egy normális fizikaóra, úgyhogy ez mindenképpen egy jó nyeremény” - fogalmazott Fidrus Bence.

A tanulók a rendhagyó óra végén hasznos tippeket kaphattak, hogyan is élhetnek energiatakarékos életmódot, illetve hogyan válhatnak tudatosabb energiafogyasztóvá. Emellett a diákok táskákat és különféle energiakövetes ajándékokat vehettek át.


650_0_t 650_1_t 650_2_t 650_3_t
650_4_t 650_5_t 650_6_t 650_7_t
650_8_t 650_9_t
Vissza