Tartsd életben! (képgalériával)2019. október 16. (szerda) 19:00 - Egészségnews/8642_0_300.jpgNyílt napot tartottak ma az Ózdi Mentőállomáson az újraélesztés világnapja alkalmából. Az érdeklődők az állomás dolgozóinak iránymutatásával kipróbálhatták a mellkaskompressziót. Az akció célja az volt, hogy minél több ember elsajátíthassa az életmentés alapvető szabályait.

Nyílt napot tartottak ma az Alkotmány úton található Ózdi Mentőállomáson az újraélesztés világnapja alkalmából. Ilyenkor egyébként országszerte megnyílnak a mentőállomások kapui a nagyközönség előtt. Ózdon ez az első alkalom, hogy központilag kijelölték őket erre a feladatra, hiszen ezelőtt nem rendelkeztek ehhez megfelelő felszereléssel, tavaly azonban az adományoknak köszönhetően bővült eszköztáruk. Akkor jutottak hozzá a gyakorlóbabához is.

„Vannak statisztikai adatok, amelyek azt mutatják, hogy ha időben megkezdjük az újraélesztést, a mellkaskompressziót, azzal akár hatvan-hetven százalékkal lehet javítani a túlélés esélyét. Nyilván ehhez hozzátartozik, időben elkezdjük és megfelelő minőségben végezzük azt. Tehát megfelelően le kell nyomni a mellkast körülbelül 5 centiméter mélységben, a ritmusnak pedig olyan száz, százhúsz per percesnek kell lennie. Ezt gyakorolni kell, meg kell látni azt, hogy milyen nehéz, ha ezt három percen keresztül valaki csinálja. Csak a mellkaskompressziót. Ez eléggé fárasztó” - emelte ki Dovala Attila, az Ózdi Mentőállomás vezetője.

Ma délelőtt sorban érkeztek az érdeklődők. Elsőként két hölgynek mutatták meg a szabályokat, akiknek utána be is kellett mutatniuk a látottakat, és alkalmazni a hallottakat. Vinczéné Juhász Judit azt mondja, még senkit nem kellett ilyen módon megmentenie, de fontosnak érzi, hogy felkészüljön minden eshetőségre.

„Úgy gondolom, hogy a mindennapok során, ne adja isten, de találkozunk egy ilyen helyzettel, hogy valaki rosszul lesz, akkor tudjak én is azonnal lépni, valamint tudjam, hogy mi az, amit kell esetleg csinálni” - nyilatkozta Vinczéné Juhász Judit.

Pár perc múlva már az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Tagiskolájának néhány tanulója lépett be az ajtón, akik szintén képet kaphattak a segítségnyújtás alapjairól.
 
„Fontos, hogy segítsünk az embereknek, hiszen a boltban is rosszul lehet például egy vásárló. Itt most ki tudtuk próbálni, hogy hogyan segíthetünk” - mondta Váradi Dániel.

Dovala Attila elmondta azt is, hogy egy 2015-ös szabályozás szerint a kéztartás változott, ez alapján a szegycsontot három részre kell osztani, és a kezünket az alsó harmadra kell helyezni, hogy megfelelően végezhessük a mellkaskompressziót. Fontos információ, hogy ezeket a mozdulatokat csak abban az esetben kell alkalmazni, ha a betegnek nincs légzése és keringése. Az Ózdi Mentőállomás dolgozói a 06-48/471-550-es telefonszámon továbbra is várják érdeklődő csoportok jelentkezését a nyílt naptól függetlenül is.


642_0_t 642_1_t 642_2_t 642_3_t
642_4_t 642_5_t 642_6_t 642_7_t
642_8_t 642_9_t 642_10_t
Vissza