Látni és látszani2019. október 16. (szerda) 19:00 - Rendőrségnews/8641_0_300.jpgAz őszi és téli időszakban is kiemelten fontos az odafigyelés az utakon. A ködös, szürke napokon nemcsak az autósok, hanem a biciklisek számára is lényeges a megfelelő világítás, a jó látás és a megfelelő gumiabroncsok kiválasztása. Az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottságának hamarosan induló: Látni és látszani elnevezésű kampánya is erre hívja fel a figyelmet.

Az idei ősz hatására a hideg idő mellett erősen ködösek a reggelek, és hamarabb is sötétedik, így nagyban romlanak a látási viszonyok. Ezért ebben az időszakban kiemelten fontos az odafigyelés az utakon, nemcsak az autósok számára, hanem a bicikliseknek is. Az egyik leglényegesebb, hogy a gépjárművezetők megfelelően használják a ködfényszórókat, mind elől, mind hátul.

„Ebben az időben ködképződéssel egyre gyakrabban találkozhatunk reggel, illetve az esti órákban. Nagyon fontos ilyenkor a ködfényszóró használata, azt ugye tudni kell, hogy indokolt esetben szabad csak ködfényszórót használni. Régebben ezt a KRESZ kilométer órában szabályozta, hogy lakott területen kívül 45, lakott területen belül pedig 25 kilométer per órában volt ez meghatározva, az alatt lehetett bekapcsolni. Most már ez a kilométer nincs, azt mondja a KRESZ szabályzat, hogy indokolt esetben, lassú haladás esetén, de nagyjából ugyan ezek a számok érvényesek” - mondta ifj. Miksztai Zoltán, gépjárművezető-szakoktató.

Az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottsága és az X-MEDITOR Kft. 2012-ben indította útjára közlekedés-biztonsági kampányát, amelynek célja a balesetek megelőzése. A hamarosan induló: Látni és látszani akció keretében a fényszórók megfelelő működésére, beállítására és tisztaságára hívják fel a vezetők figyelmét. Emellett a szélvédők tisztasága, és a megfelelő gumiabroncsok használata is lényeges.

„Felhívjuk a lakosság figyelmét a megváltozott látási viszonyokra, az ősz beköszöntére, a megfelelő gumiabroncs kiválasztására. Ebben az időszakban már hamarabb sötétedik és később van világos, reggelente az utak sokkal csúszósabbak és a féktáv is lényegesen rövidül. Nagyon fontos a megfelelő gumiabroncs kiválasztása, és az, hogy megfelelő műszaki állapotban legyenek az autók” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Ahogy a kampány nevében is benne van, a közlekedésben fontos szerepe van a látásnak, így nem árt évente megvizsgáltatnunk a szemünket. A gépjármű-tulajdonosok a Látni és látszani akció ideje alatt, azaz október 22-től december 15-ig a résztvevő szervizekben átvizsgáltathatják gépjárművük világítását és szélvédőjét, valamint ellenőriztethetik látásukat. Bár helyi optika hivatalosan nem csatlakozott a kezdeményezéshez, városunkban is több lehetőség van ingyenes látásellenőrzésre.

Vissza