Nemzetiségi voksolás2019. október 14. (hétfő) 19:00 - Aktuálisnews/8631_0_300.jpgKét nemzetiség képviselőiről döntöttek a választópolgárok Ózdon. A romáknál a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete adja mind az öt képviselőt. A német nemzetiségi önkormányzat tagjainak sorában pedig egy változás van az öt évvel ezelőttihez képest.

Október 13-án a választópolgárok nem csak a polgármester, a területi képviselők és a megyei listák sorsáról döntöttek. Azok akik előzetesen nemzetiséginek vallották magukat egy extra zöld borítékot is kaptak. Ózdon a roma nemzetiségi névjegyzékbe pontosan 2002 fő regisztrált. Legtöbbjüket Sajóvárkonyra várták, mintegy hétszáz főt. Mind az öt képviselőt a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete adja. Váradi József szerint a befektetett munka a siker titka.

„Öt éves ciklusról beszélünk, én próbáltam úgy képviselni az embereket eddig is, hogy a munkám miatt válasszanak meg. Próbáltunk eredményesen dolgozni és nagyon sok lehetőséget biztosítani a roma lakosság részére. Úgy gondolom, hogy számos olyan programot sikerült megvalósítanunk, amit az előző ciklusban nem. Fontosnak érzem, hogy az emberek elmenjenek, ha szeretnék azt, hogy a Roma Nemzetiségi Önkormányzat ilyen eredményesen működjön továbbra is” - mondta Váradi Jósfe, a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezetének képviselője.

A német nemzetiség esetében hárman indultak a képviselői mandátumokért. Itt a részvételi adatok nagyon jónak mondhatóak, hiszen a névjegyzékben szereplők 76,9%-a az urnákhoz járult. Az öt évvel ezelőtti testülethez képest csupán egy személyi változás van.

„Az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat ismét felhatalmazást kap arra, hogy folytathatja munkáját. Az önkormányzatiság az a szervezet, melynek formájában megtehetjük azt, hogy támogatjuk az ózdi német nyelvtanulást, valamint a német pedagógusok továbbképzését és a német nyelvi táborozást. Ebben a formában tudunk továbbá hagyományőrző rendezvényeket szervezni” - nyilatkozta Göncfalvi Éva, a Borsod- Abaúj-Zemplén Megyei Német Önkormányzatok Szövetségének Egyesületének képviselője.

Az újonnan alakuló nemzetiségi önkormányzatok a jövőben is szeretnének minél több programot és lehetőséget biztosítani a választópolgároknak, hogy ápolhassák őseik hagyatékát.

Vissza